Люис Хамилтън ще получи рицарско звание от кралица Елизабет II

15:04, 23 ное 20 / Спорт 25 2346 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън може да получи рицарско звание от кралица Елизабет II.

Британският пилот изравни рекорда на Михаел Шумахер от седем световни титли, като освен това през 2020 г. излезе начело по брой победи (94 дотук).

Хамилтън, който е член на Ордена на британската империя (MBE) от 2008 г., вероятно ще бъде удостоен с най-високото отличие и ще стане сър. 35-годишният пилот може да стане първият активен състезател, който е награден докато кариерата му продължава, съобщава вестник „Таймс“, цитиран от „Дневник“.

С подобряването на рекордите на Шумахер Хамилтън е най-успешният пилот във Формула 1.

В историята на британския моторспорт само двама състезатели получават рицарско звание. Това са сър Стърлинг Мос (починал през 2020 г.) и сър Джеки Стюърт, наградени съответно през 2000 и 2001 г. Стюърт е награден заради трите си световни титли, а Мос заради дългогодишната си кариера, въпреки че никога не става световен шампион.

Според „Таймс“ Хамилтън е бил препоръчан за рицарско звание лично от британския премиер Борис Джонсън. В препоръките той е откроил успехите на пилота на пистата, но и влиянието му за движението Black Lives Matter и защитата на различни каузи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама