Депутатите гласуват окончателно държавния бюджет

09:22, 24 ное 20 / Политика 25 1922 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На извънредно заседание парламентът ще гласува окончателно финансовата рамка за догодина. 

Бюджет 2021 предвижда приходите да са по-малко от разходитеОчакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с COVID кризата.

Приоритети в Бюджет 2021 са образованието, здравеопазването и социалната политика. И трите сфери получават значително повече средстваВ бюджета е заложен 10% ръст на заплатите в бюджетния сектор, 30% ръст на заплатите на работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и 15% ръст на заплатите в системата на МВР.

Предвидено е за следващата година да бъдат подпомогнати домакинствата с 1,6 млрд. лева, а бизнесът с малко над половин милиард. Над 700 млн. лева ще бъдат дадени на държавния сектор за борба с коронавируса, а над 75 млн. лева са отделени за съфинансиране на европрограми за помощ за COVID.

Предпоследно: Детските надбавки за следващата година ще останат без промяна

Детските надбавки за следващата година ще останат без промяна, решиха депутатите между двете четения на закона. Вместо това са предвидени данъчни облекчения за родителите с доход на човек от 510 лева. Така детските надбавки остават следните: за едно дете - 40 лева; за две деца - 90 лева; за три деца - 135 лева; за четири деца - 145 лева.

Данъчните облекчения ще бъдат за суми между 4500 и 13 500 лева в зависимост от броя на децата.

При ползване на данъчното облекчение за деца сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е в размер на: 4 500 лв. – при едно ненавършило пълнолетие дете; 9 000 лв. – при две ненавършили пълнолетие деца; 13 500 лв. – при три и повече ненавършили пълнолетие деца.

Предложението беше лансирано от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, но подкрепено от всички парламентарни групи.

Според първоначалната идея на управляващите, през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки независимо от доходите си. След това управляващите внесоха предложение, да се запази подоходния критерий, но да се увеличи размера на детските с между 10 и 40 лева.Така щяха да бъдат спестени пари за заплати на полицаите и медиците. Тази идея обаче днес беше отхвърлена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама