40% от българите вярват, че COVID-19 е биологично оръжие

10:38, 24 ное 20 / Общество 25 1640 Шрифт:
Антония Руменова

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 880 хил. българи вярват, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това показва ново проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст 18+. 

Снимка: Тренд

Анкетите показват, че малко над половината (52%) от българите смятат коронавируса за изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. По-голям е броят на хората, вярващи, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят, в сравнение с април тази година. 

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт (25%) от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. 

Снимка: Тренд

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Повишил се е делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.

Снимка: Тренд

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение. 

14% от българите смятат, че зад пандемията от COVID-19 стои Бил Гейтс, който иска да контролира хората чрез чипове.

Според всеки пети българин чрез ваксината за COVID-19 ще се поставят чипове

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама