Джо Байдън обяви първите назначения в кабинета си

11:21, 24 ное 20 / Свят 25 2319 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Джо Байдън обяви първите си назначения. Дългогодишният дипломат и служител в сферата на националната сигурност Антъни Блинкън ще бъде държавен секретар.

Той е бил вторият човек в Държавния департамент и заместник-съветник по националната сигурност в администрацията на президента Барак Обама, пише Нова телевизия.

Блинкън иска да възвърне доверието на света в Съединените щати и да възстанови съюзите, пострадали по времето на Тръмп. Бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален пратеник на американския президент по въпросите на климата и член на Националния съвет за сигурност.

"Ройтерс" междувременно съобщи, цитирайки източници от кампанията на Байдън, че бившият ръководител на Федералния резерв (централната банка на САЩ) Джанет Йелън ще е 77-ият финансов министър на САЩ и първата жена на този пост, откакто позицията се появява преди 231 години. Йелън оглавяваше Федералния резерв от 2014 до 2018 г. и също бе първата жена на този пост.

Йелън, ако номинацията ѝ бъде обявена и одобрена, ще трябва да изведе страната от най-дълбокия икономически спад от Голямата депресия насам. Агенцията отбелязва, че изборът ѝ ще отклони администрацията на Байдън от зададената от Тръмп посока за орязване на данъци и облекчение на финансовите регулации към справяне с нарастващото икономическо неравенство и помощ в борбата с климатичните промени, пише "Дневник".

Тръмп отстъпи: Сдава властта на Байдън

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама