Как България тихомълком стигна до Топ 4 в света по смъртност от Covid-19

11:28, 24 ное 20 25 2394 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Смъртността е определено по-добрият показател за това как върви пандемията в една държава, тъй като много от позитивните за Covid-19 не са регистрирани, не се изследват, самокарантинират се при симптоми и тн. Смъртните случаи обаче е по-трудно да се пропуснат и да останат неотчетени. Това пише молекулярният генетик Любомир Балабански във Фейсбук.

Той разглежда Covid статистиката от сайта за следене на пандемията - Worldometer и стига до извода, че миналата седмица в два поредни дни България се нарежда в топ 4 на смъртните случаи на глава от населението не в ЕС, а света.

Балабански посочва, че броят смъртни случаи е почти сходен на този в други големи европейски държави, където обаче населението е пъти по-голямо. Той отбелязва, че макар данните да са само за два дни, ситуацията през цялата седмица е сходна, тъй като и броят на починалите през останлите дни е близък. 

Освен това той публикува и графика на смъртните случаи в страната от началото на пандемията до сега. От нея е видно, че строги мерки са въведени при по-малко от 50 смъртни случая на ден, докато през лятото броят на починалите на дневна база расте, а мерките се разхлабват. Така стигаме до началото на ноември, когато са регистрирани повече от 50 жертви на Covid-19 на ден, а в отделни дни достигат над 150. До момента обаче мерки не бяха предприемани, а управлението твърдеше, че всичко е едва ли не наред и държавата ни се справя добре.

"Решението е само едно, но не знам дали не идва малко късно...", завършва Балабански.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама