Крачка назад: Отпада спорната поправка за неустойките по бързи кредити

12:26, 24 ное 20 25 2606 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Ще отпадне спорната поправка в данъчните закони, даваща възможност на фирмите за бързи кредити да събират неустойки два пъти по-високи от размера на самия дълг. Това стана ясно от думите на председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Текстовете бяха подкрепени миналата седмица на първо четене от парламента, но след реакцията на адвокатското съсловия и обществения защитник Диана Ковачева те ще бъдат оттеглени на днешното заседание на ресорната комисия, непосредствени преди гледането на трите бюджета в пленарната зала.

За да не се създаде обществено напрежение, взехме решение да ги оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит. Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни. Независимо от това, че в тях има положителни страни, смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане“, обясни Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Снимка:БГНЕС

Измененията в Закона за потребителските кредити бяха приети миналата седмица между двете четения при гласуването на Закона за ДДС. Текстовете бяха внесени от независимия депутат Спас Панчев и гласяха, че фирмите, които отпускат заеми, в това число и фирмите за бързи кредити, имат законово право да начисляват неустойки до два пъти размера на главницата на заема.

Самият вносител аргументира нуждат от промени така: „При сега действащото законодателство неустойките за непогасени бързи кредити са стотици проценти. Моето предложение е да има таван, неустойките да бъдат до два пъти максимум. В много случаи неустойката е кратно по-висока. Ако има таван, ще бъдат защитени правата на кредитополучателите“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама