Бюджет 2021 - неразумен, без ясна цел и помощ за бизнеса

15:50, 24 ное 20 / Политика 25 2133 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На извънредно заседание парламентът ще гласува окончателно финансовата рамка за догодина. Бюджет 2021 предвижда приходите да са по-малко от разходите. Очакваните приходи за следващата година са 47,6 млрд. лева, срещу 52,5 млрд. лева разходи. От разходите над 3 млрд. са отделени за справяне с COVID кризата. Приоритети в Бюджет 2021 са образованието, здравеопазването и социалната политика. И докато в зала депутатие обсъждат параметрите на държавния бюджет, извън нея експерти също споделят своите виждания за проекта.

Иван Нейков: Бюджет 2021 - харчене на пари без ясни цели

Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите. Това мнение изрази пред БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Относно решението за детските надбавки той посочи, че „като че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще бъде направено“. Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване, поясни Иван Нейков в предаването „Преди всички“. Това е така за хората, получаващи само доходи от трудови правоотношения. 

Няма технологична възможност как да им върнем данъците. От това предложение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата получават и други доходи, допълни Нейков. "Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години." Ако човек погледне парите в различните социални сфери за догодина, те са повече от тези през 2019 година. От тази гледна точка всички трябва да са доволни. Може да се окаже обаче, че дефицитът в Бюджет 2021 ще е много по-голям, прогнозира Иван Нейков.  

Симеон Дянков: Липсват мерки в подкрепа на бизнеса

В Бюджет 2021 липсва нещо, което го има в останалите страни в Европа, включително и в САЩ – повече мерки за бизнеса.  Това обяви бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на bTV. Според него мярката 60/40 трябва бързо да се промени на 90/10 или 85/15, както вече е направено в редица страни. За Дянков трябва да има и готовност от следващата година държавата да поеме всички разходи на затворените бизнеси. "Иначе работните места в някои сектори просто ще изчезнат", прогнозира той.

"Ще се окаже, че все повече пари ще се дават за сектори, които не са предвидени, и пролетта ще трябва да се промени бюджетът. Пари има, нови заеми не са нужни, но ще се налеят нови 3 - 5 млрд. лева в помощ на бизнеса", посочи бившият финансов министър.

Дянков изрази неразбиране защо правителството харчи милиарди в сфери, които не са необходими, като отбраната. "Другата ми изненада е, че няма проекти, по които да се използват парите от Европа. Трябва да се подготвят такива за бизнеса и инфраструктурата", завърши коментара си той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама