"Рестартът на Борисов" няма да се случи

11:39, 25 ное 20 / Политика 25 2335 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В деня, в който беше взето окончателното решение за мек локдаун в страната заради тежката ковид обстановка, Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. За приемането на такова решение са нужни 160 гласа, а управляващите събраха само 111 гласа.

За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един независим, а в последния момент осемте присъстващи народни представители от "Воля" се въздържаха. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП.

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 г. По време на дебатите в пленарната залата в Министерския съвет имаше извънредна пресконференция, на която бе обявено, че затварянето на ресторанти, магазини, молове, училища, детски градини и др. заради резкия скок на заразените и починали с коронавирус ще продължи от 27 ноември до 21 декември.

Въпреки че идеята за нова конституция, опакована с обещания за рестарт, бе лансирана през лятото в разгара на антиправителствените протести от премиера Бойко Борисов, днес той не присъстваше на дебатите в пленарната зала, предаде "Дневник". Той не участваше и в пресконференцията за по-строгите мерки в страната, но после е ръководил заседанието на Министерския съвет, което е било присъствено.

ГЕРБ предлага нова Конституция и още...

През август министър-председателят обеща, че ще подаде оставка в деня, в който парламентът реши да има избори за Велико Народно събрание. Той не е обявил какво ще прави, ако Народното събрание отхвърли идеята му, както стана. Във внасянето на проект за нова конституция анализатори и опозиция видяха сценарий за печелене на време Борисов да остане във властта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама