Радев наложи вето на промените за потребителските кредити

13:58, 25 ное 20 / Политика 25 2602 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев наложи вето на параграф от Закона за данъка върху добавената стойност, приет от парламента на 19 ноември.

Държавният глава смята, че с него се въвеждат нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала, заявява държавният глава. 

Вече е законно: теглите 1000 лв. заем, връщате - 3000 лв.

Само преди ден от ГЕРБ обявиха, че ще оттеглият спорните промени в Закона за потребителския кредит, които дават възможност на фирмите за бързи кредити да събират неустойки два пъти по-високи от размера на самия дълг. Въпросната поправка в Закона за потребителския кредит се появи тихомълком между първо и второ четене като част от измененията в Закона за ДДС, които бяха окончателно приети миналата седмица. Отмяната на текстовете трябва да стане чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, който се гласува днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама