Книгата "Пипи Дългото чорапче" на 75 години

17:15, 25 ное 20 / Култура и наука 25 1839 Антония Руменова
Снимка: Столична библиотека

Столична библиотека отбелязва 75 годишния юбилей на книгата “Пипи Дългото чорапче” и култовата ѝ героиня с интересни арт инициативи и изследователски форум с международно участие. 

Една от най популярните и емблематични детски книги на XX век "Пипи Дългото чорапче" на Астрид Линдгрен излиза за първи път през 1945 година и бързо набира популярност сред детската аудитория не само в скандинавските страни. Появата ѝ е определена за най-важното културно събитие в Швеция за последните 150 г.  Тя е преведена на 70 езика, продадени са над 60 млн. екземпляра.

Снимка: Столична библиотека

На български език книгата достига до нас през 1968 г., в брилянтния превод на Вера Ганчева. Любимата на поколения български деца книга е включена в задължителната програма за ученици във втори клас. Тя винаги заема челно място в топ 10 на най-четените книги в Детския център, като само за 2020 г. тя е заемана над 200 пъти. Фондът на Столична библиотека разполага с 19 издания на български на обичания роман, две на английски и едно на шведски език, както и с други любопитни издания на книги на Астрид Линдгрен на български и на чужди езици, които могат да се видят в Детския център.

Снимка: Столична библиотека

Програмата на седмицата, посветена на култовата героиня и гениалната му създателка, включва различни инициативи, сред които изложба с любимите цитати от книгата, конкурс за най-ефектен грим и прическа и музикални изпълнения.

„Седмицата на Пипи” в Столична библиотека се провежда със съдействието на Посолството на Кралство Швеция в България.Инициативите са предвидени за ограничен брой участници и са съобразени с всички противоепидимични мерки .

Кой е Серафим и как децата виждат добротата

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!