Почина футболната легенда Диего Марадона

18:34, 25 ное 20 / Спорт 25 3810 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Легендата на световния футбол Диего Марадона е починал внезапно днес ,съобщават световните агенции. По първоначална информация той е получил сърдечен удар в дома си в квартал Сан Андрес, в град Тигре, Аржентина.

Новината идва две седмици, след като Марадона напусна болницата, където се подложи на операция заради съсирек в мозъка си.Тогава адвокатът му Матиас Морла изрази увереност, че Диего ще се възстанови.

На 30 октомври считаният за най-велик футболист в историята на играта навърши 60 г.

Кой беше Диего Марадона?

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, близо до Буенос Айрес. Показва футболния си талант отрано и на осемгодишна възраст се присъединява към детския футболен отбор "Лукчетата", който печели 136 последователни мача и националния шампионат.

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.

Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион, а през 1990 – вицешампион. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор.

През 1986 г. печели Златната топка за най-добър футболист на световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята на футбола. Първият, вкаран с ръка, става известен като „Божията ръка“. Вторият, след грандиозен дрибъл започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен „Гол на века“

През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е уличен в употреба на допинг. През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба – този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.

Вече след прекратяването на активна състезателна дейност на 37-ия му рожден ден, през 1997 г. здравето му се влошава поради заболявания и злоупотреба с кокаин. От 2008 до 2010 г. е старши-треньор на аржентинския национален отбор по футбол.

Обявен е за най-добрият футболист на 20 век по гласуване на официалния сайт на ФИФА, където той набира 53,6 % от гласовете.
Най-добрият футболист на световни първенства, според английския вестник "Таймс".Включен е в идеалния тим от 11 живи легенди на футбола. Първият притежател на почетна „Златна топка“ на „Франс футбол“. Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията „Най-добър чуждестранен играч“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама