Променят "зеления коридор" за възрастните

19:09, 25 ное 20 25 7079 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Със заповед на здравния министър се въвеждат промени в т.нар. "зелен коридор" в магазините за хората над 65 години. Вместо между 13.30 и 16.30 часа, той ще бъде между 08.30 и 10.30 часа.

СБЛЪСЪК: Има ли смисъл от „зелените коридори“?

В този период в търговските обекти няма да бъдат допускани клиенти под 65 години. В същото време отпадат съществуващите ограничения за пазаруване в аптеките. Заповедта влиза в сила от 23.30 часа на 27 ноември (петък) и така първият ден, в който ще пазаруваме по новите правила е събота - 28 ноември.

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Със същата заповед се въвежа и одобрения от правителството днес частичен локдаун, с който се забраняват:

- Присъствените учебни занятия в детските градини, училищата, университетите, центровете за подкрепа за личностно развитие, както и образователните цетрове и школи. Допуска се само провеждането на държавните изпити във ВУЗ-овете за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

- Конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

- Събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с повече от 15 човека.

- Колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

- Посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

- Посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

- Посещенията в игралните зали и казина.

- Посещенията на търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

- Групови туристически екскурзии с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

- Плановият прием и плановите операции, с изключение на трансплантациите и лечението на пациенти с онкологични заболявания дейностите по асистирана репродукция и ражданията. Както и свижданията в лечебните заведения.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Работодателите трябва да организират работния процес на работниците в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама