Коронавирусът в България: ЕК одобри 511 млн. евро за справяне с кризата

15:20, 26 ное 20 25 3335 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Общинската болница „Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде изцяло трансформирана в COVID, а ще открие само частично легла за лечение на заразени пациенти, реши на свое заседание Медицинският щаб. Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло Ковид болница, поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи.

„От началото на кризата в болницата са лекувани малко над 150 пациенти с COVID от общо 2672. Благодаря за усилията на лекарите там - на тези, които отговорно поеха ангажиментите си и останаха, макар и при по-лоши трудови и финансови условия", коментира областният управител Дани Каназирева.

Две детски градини в София ще приемат децата на медиците от COVID-отделенията

В Пловдив ще има и детски градини за деца на медицински работници по време на триседмичната карантина за детските заведения. Областният кризисен щаб ще поиска разрешение от здравния министър проф. Костадин Ангелов за отварянето на няколко групи, които се намират до големите болници, съобщиха от общината.

Снимка: CanstockPhoto

Действия в отговор на коронавируса

Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, за да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.

Два апарата за извличане на кръвна плазма - един на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора и един за този в Плевен, дариха от ГЕРБ. Те са закупени със 173 хил. лв. от партийната субсидия на партията. 

Данните за последното денонощие

3712 са новите случаи на заразени с коронавирус при направени са 8820 PCR теста.  Това означава, че 42,08% от направените проби са положителни.

Отново най-голям брой заразени има в София - 929 души, следва Пловдив - 408 и Варна – 301.

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Излекуваните са 2518 души. Починали са 141 души. В болница остават 6548 пациенти, от тях 410 са в интензивни отделения.

За новите мерки

„От самото начало на започване на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат“, каза пред bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му обаче не трябва да се търсят виновни, а решение. А то е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите.

„Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да я спрем, а можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да спрем хората да живеят или да ги направим заложници на системата вкъщи. Все още не сме стигнали такива числа, че да налагаме вечерен час или излизане с SMS, както е в други държави“, обясни Ангелов.

По думите му проблемът в момента е, че няма достатъчно медици, а не, че има недостиг на болнични легла. „Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, категоричен беше здравният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама