Как държавата ще подкрепи засегнатия бизнес и работниците?

10:36, 26 ное 20 25 2041 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Хората, които спират работа заради частичния локдаун от петък, могат да кандидатстват за държавно обезщетение още от 30 ноември, обяви социалният министър Деница Сачева в ефира на Нова телевизия.

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

За работещите в заведенията и моловете

От мярката 24 лв. на ден могат да се възползват работещите в заведенията за хранене и моловете. Те трябва да подадат заявление до работодателя си, а той да предаде списък с хората, поискали държавната помощ, в Бюрото по труда. Условието е работниците да се осигуряват на 8-часов работен ден.

Подпомагането с 24 лв. на ден е предвидено за 60 дни и ще обхване около 50 хил. души. В същото време 356 хил. души са засегнати от издадената в сряда заповед за затваряне на търговски центрове, фитнес зали, образователни институции. По тази причина социалното министерство има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа. 

Сачева гарантира, че хората ще получат по 24 лв. дневно в рамките на 10 дни след подаването на заявленията в Бюрото по труда. Ако работниците имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството.

"Тези 24 лв. дневно представляват схема – 80/0, защото се дава 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал", разясни Сачева.

Снимка:БГНЕС

За работещите родители

Работещите родители, които излизат в неплатен отпуск, за да гледат децата си, имат право на 610 лв. Мярката важи и за безработни родители, които нямат право на обезщетение за безработица, а децата им са под 14-годишна възраст. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството.

За лицата на граждански договор също се предвижда държавна помощ, но в по-малък размер – от 290 лв.

За бизнеса

За затворените ресторанти и заведения се обсъждат две опции за подпомагане на работещите в тях. Едната е да се изплащат фиксирана сума за разходи, а другата да се покрие между 15-20% от оборота. "Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант", каза Сачева.

Заедно с това продължава и мярката 60/40, въведена по време на първия локдаун през пролетта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама