Две години без легендата на българското кино Стефан Данаилов

12:55, 27 ное 21 25 2822 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Преди две години - на 27 ноември 2019 г., ни напусна легендата на българското кино Стефан Данаилов. Големият актьор си отиде на 76-годишна възраст, след като беше приет по спешност във ВМА заради вода в белите дробове. Година по-рано самият той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон.

Ламбо остави изключително ярка след в обществения и културен живот на България

Стефан Данаилов е роден на 9-ти декември 1942 г. в София. Първоначално Данаилов смята да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който тогава е съпруг на сестра му, го съветва да следва във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“.

Актьорската му кариера започва още когато е дете с участието му в игралния филм „Следите остават“Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Популярността идва още след участието в ролята на Иван Загубански от филма „Първият куриер“, но избухва с невиждана сила, когато на телевизионния екран се появяват сериите от филма „На всеки километър“ където играе майор Деянов.

Той изиграва над 300 роли в киното и театъра, като над 200 студенти вкусват от безбрежния му талант и всеотдайната му обич, радва се на любовта на стотици българи. Стефан Данаилов е и ще продължава да бъде най-значимата фигура на българската сцена и екран. 

Има множество награди от национални театрални и филмови фестивали - награда за най-добра мъжка роля в „Князът“ и „Черните ангели“ на Фестивала на българските филми. Актьорът става популярен и в чужбина с ролята си в италианския сериал „Октопод“.

През 1973 г. се връща отново на сцената, за да се присъедини към трупата на Театъра на народната армия, а от 1979 г. постъпва в Народния театър „Иван Вазов“. Играе и на сцената на Театър 199. Ролите му в театъра не го спират да продължи да се снима в киното и телевизията. От 1988 г. Данаилов поема класовете по актьорско майсторство за драматичен театър на професор Гриша Островски във ВИТИЗ, където е доцент от 1996 г. и професор от 1999 г.

Многобройните роли на Стефан Данаилов в театъра, киното и телевизията не му пречат и той прави и кариера в политиката. Той е член на БКП от 1975 г. Секретар е на първичната партийна организация в Народния театър, както и член на Ленинския районен комитет на БКП. В периода 2005 – 2009 г. при управлението на коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ е министър на културата. На 13 септември 2011 г. е кандидат за вицепрезидент с кандидат за президент Ивайло Калфин от БСП.

Стефан Данаилов е щастлив да бъде Мастера за своите студенти в Националната академия за театрално и филмово изкуство. И никога няма да има друг актьор, преподавател и човек, който да го замени в сърцата на публиката и десетките млади хора, които улови за ръка като баща, вдъхнови и поведе из очарованието на Мелпомена, пишат от Народния театър „Иван Вазов“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама