Кината поискаха премахване на ДДС върху билетите

12:11, 26 ное 20 / Култура 25 2361 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Нулево ДДС за кинобилетите настояват от Асоциацията на българските киносалони в отворено писмо, адресирано до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов.

По техни думи по-ниската ставка за билетите за кино вече е подкрепена от културния министър и социалния министър Деница Сачева.

Как държавата ще подкрепи засегнатия бизнес и работниците?

ДДС за кинобилети е нелогично и нередно, тъй като сме единственият сегмент от сектор "Култура", за който е въведен пълен данък. Последните събития по темата ДДС (освобождаването или намаляването му за определени групи стоки и бизнеси), ни накараха да припомним, че е крайно време тази несправедливост да бъде поправена и като имаме предвид характерната решителност, с която действате, вярваме, че ще направите нужното в отговор на нашия призив за помощ“, пишат от асоциацията.

Също така се обръща внимание, че кината не са получили никаква директна помощ от държавата по време на COVID пандемията, а те също за плашени от фалити, както останалия затворен бизнес.

Отбелязва се също, че нулевата ставка по ДДС върху кинобилети ще е в голяма помощ и за българските творци, тъй като ще получават дял от билетите от по-голяма стойност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама