Финансовата рамка за догодина вече факт

13:00, 26 ное 20 / Политика 25 1638 Биляна Иванова
Снимка: CanStockPhoto

Финансовата рамка за догодина е вече факт. Очаквано управляващите почти не се изказваха, за да защитават предложенията си, с някои изключения, а опозицията бе против повечето от параметрите с аргумента, че вкарват държавата в дългова спирала.

Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. Има достатъчно предвидени буфери. Следващото правителството ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено“, заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Кирил Ананиев.

Как държавата ще подкрепи засегнатия бизнес и работниците?

Гласуването на бюджета мина под знака на пандемията и новите мерки на държавата.Всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притесненията на хората за тяхното здраве и това на близките им, за доходите и социалната сигурност. Знаем и за притеснението на бизнеса, засегнат от кризата. Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата“, увери Ананиев, който бе категоричен, че в голямата си част тези проблеми са решени в приетия закон за бюджета.

Бюджетът за следващата година е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат“, подчерта финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

Окончателно: Запазва се подоходният критерий за детските надбавки

Цифрите в бюджета. Заложени са 47,6 млрд. лв. приходи и 52,5 млрд. лв. разходи – разликата е от почти 5 млрд. лв. Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 млрд. лв. Минималната работна заплата става 650 лева. Учителските възнаграждения се вдигат със 17%, а на работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 със 30%. Държавната администрация ще бъде с 10% по-високи заплати, а полицаите само с 15%.  Подоходният критерий за получаване на детски надбавки се запазва, както и еднократната помощ при раждане на дете. Нов момент са предвидените данъчни облекчения за отглеждане на деца от догодина. Партийната субсидия остана 8 лева на глас.

Партийната субсидия остава 8 лв. на глас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!