"Водна паша" на скулптора Павел Койчев става част от градския пейзаж на София

19:01, 26 ное 20 / София 25 2920 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Столичният общински съвет даде днес "зелена светлина" за трайното експониране на открито в София на композицията "Водна паша", дело на световноизвестния български скулптор Павел Койчев.

Творбата ще бъде разположена във водното огледало при западния вход на Южния парк откъм бул. "Петко Ю. Тодоров". Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната ще е висока близо четири метра,  съобщиха от съвета.

Идеята за поставяне на мащабна творба на международно признатия роден творец е подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния ни свят. Проектът е одобрен от Художествено-експертния съвет към Столичната община.

Досега в София са поставени две скулптури на автора - пред сградата на общинския културен институт "Красно село" и пред американското посолство, припомнят от СОС.

След отправената покана и поредица обсъждания, Павел Койчев е предложил на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба "Водна паша", разположена до 2019 г. в реката на село Осиковица край Правец. Творецът е дал и идеята за локацията, в която тя да "заживее".

Снимка: БГНЕС

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършва Художествената гимназия, а след това и специалност "Декоративно монументална скулптура" в Художествената академия. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. Участва в проекта "Световни художници в края на хилядолетието" в Ню Йорк през 1999 г. През 2002 г. и 2012 г. е сред творците, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в парк-галерията "Оригиналите" в село Осиковица.

Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни колекции в множество европейски държави.
За изложбата си "Градината на тревата", представена в галерията "Райко Алексиев", Павел Койчев получава през 2019 г. наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на културата в раздел "Визуално-пластични изкуства".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама