Коронавирусът в България: На първо място сме по смъртност в ЕС

18:33, 27 ное 20 25 3973 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

България е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европейския съюз, показват данните на Европейския център по контрол на заразните болести. За последните 2 седмици смъртните случаи и нас са 21 на 100 000 население.

Тези цифри поставиха страната ни пред Белгия и Чехия, където случаите са съответно 19,4 и 19,2 на 100 000 души.

Данните за последното денонощие

3 568 са новите случаи на коронавирус у нас, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 39,2% от направените 9 093 PCR тестове. София, Пловдив и Варна отново са с най-много новозаразени - съответно със 712, 386 и 280 случая.

6 655 пациенти с коронавирус са настанени в болница, в интензивно отделение вече са 430 болниИзлекувани през последното денонощие са 2 255 пациенти, починали са 162.

Нови мерки от днес

От 23:30 часа тази вечер влизат в сила нови мерки с цел да се ограничи разпространението на коронавируса у нас

Нови мерки от петък: Затварят ресторанти, молове и училища

Днес ще е последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението от 1-ви до 12-ти клас и в университетите преминава в електронна среда, а детските градини и яслите се затварят до 21-ви декември. 

От утре в хранителните магазини между 8:30 и 10:30 сутринта няма да се допускат хора до 65 години. За аптеките "зеленият коридор" отпада.

Снимка: Pixabay

Разхлабване на мерките - след 21 декември

На 21 декември ще започне разхлабване на мерките, които влизат в сила от днес, но те категорично няма да отпаднат, заяви доц. Ангел Кунчев. "Ако постигнем успех, смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас", съобщи той пред Нова телевизия.

Коронавирусът в България: ЕК одобри 511 млн. евро за справяне с кризата

Министърът на образованието Красимир Вълчев също потвърди пред bTV , че детските градини и ясли ще отворят първи при разхлабването на мерките. Но за учениците зимната ваканция ще започне от 22 декември. Училището ще започне отново на 4 януари, като вероятно отново ще бъде приложена схемата с редуване на паралелките.

Без 14-дневна карантина за българите във Великобритания

Българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си направят тест за Ковид-19 и представят отрицателен резултат, съобщи Министерството на външните работи. Тестът следва да бъде направен за тяхна сметка, като списъкът с акредитираните лаборатории ще бъде публикуван на сайта на британското правителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама