Сравнявайте цените, не процентите на Черния петък

10:10, 27 ное 20 25 2169 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Комисията за защита на потребителите (КЗП) следи преди всичко онлайн търговията по време на Черния петък, тъй като претърпя бурен възход през последните месеци, коментира председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНР.

От комисията ни съветват да не изпадаме в еуфория от предлаганите намаления и да сравняваме цените, а не процента отстъпка, защото търговците често се опитват да хитруват.

"В интернет е лесно да се направи сравнение на цените за една и съща стока. Търговците се опитват да хитруват през процентите, но когато следите цената, не можете да бъдете заблудени", обясни Маргаритов. 

Кратък наръчник за пазаруване на Черен петък

Експертите от комисията наблюдават над 30 онлайн магазина от октомври насам. Следят за изкуствено завишаване на цените непосредствено преди кампанията за Черния петък, защото то води до фиктивно намаление.

Маргаритов обърна внимание да се следят и малките букви „до“, които съпътстват процента за намаление в съответния магазин.

"Хората по принцип са изобретателни. Нормално е при такъв бум на онлайн търговията да има и такива, които разчитат за кратък период от време да натрупат печалба и след това да изчезнат", коментира той.

Експертът съветва също хората да не се доверяват на предложения, които още на пръв поглед изглеждат нереални. Освен това има злоупотреба с доверието на гражданите, като в социалните мрежи се предлагат медикаменти, които се рекламират като панацея срещу коронавирусната инфекция.

По повод предплатени карти за спорт или различни празнични пакети, които попадат в периода на ограничителните мерки, Маргаритов поясни, че платеното в аванс трябва да бъде възстановено на потребителите. Абонаментите за услуги пък следва да се удължат, след като не могат да се използват по време на затварянето.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Андрешко 11:01, 28 ное 20

При бурен възход на онлайн търговията по думите на председателя на агенцията Маргаритов ведомството му проверява 30 сайта. Това някаква шега ли е или този човек е някъде извън реалността? Никакъв контрол няма, а само объркване и на потребителите и на търговците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама