В правителствения план за устойчивост думата култура е спомената едва три пъти

14:11, 27 ное 20 / Култура 25 2748 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Асоциация „Българска книга“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на културата и образованието Боил Банов и Красимир Вълчев. В него се посочва, че в предложения проект на План за възстановяване и устойчивост силно се неглижира българската култура и в частност четенето и книгите.

В Асоциация „Българска книга“ членуват над 130 книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти, които издават над 90% от книгите и реализират над 90% от книготърговията у нас. 

Купи книга, подари я за Коледа и стани посланик на четенето

„Думата „култура“ е спомената едва три пъти в проекта, а в него по същество отсъстват мерки за подкрепа на културния сектор и по-специално мерки за по-широк достъп до книгата и за възпитаване на четящи поколения“, посочват от асоциацията.

Според тях предложената в проекта мярка за дигитализация на библиотечните фондове в този ѝ вид, без допълнителни защитни механизми за компенсиране на българските автори и издатели, практически ще доведе до легализиране на нарушенията на авторските права.

„Сериозното подценяване на културния сектор в Националния план е необяснимо, предвид огромната добавена стойност, която секторът има за развитието на икономиката. Известно е, че секторът съставлява 4,2% от БВП на ЕС и осигурява 7,4 милиона работни места в рамките на Съюза“, посочват от Асоциация „Българска книга“.

Отменят Междунардния панаир на книгата

От там настояват за обособяване на нов стълб в плана, който да е посветен на развитието на човешкия капитал и със сигурност на специален раздел с мерки, насочени към създаването на четящи и функционално грамотни хора.

АБК подкрепя изцяло отправения призив от културните асоциации в Европа към европейските институции и националните правителства поне 2% от средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост да бъдат отделени за сектора на културата и творческите индустрии, в това число книгоиздаването, което е в съответствие с Резолюцията на Европейския парламент „Културното възстановяване на Европа“.

Целия текст на писмото и конкретни предложения за помощ за културата може да видите тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама