Оскверниха паметника на жертвите от кораба „Илинден“ в Охрид

08:11, 28 ное 20 / Свят 25 2674 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Паметникът на брега на Охридското езеро, който беше открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", е разрушен. Унищожена е „стилизираната капка“, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година. Тогава се удавиха 15 български туристи, съобщи БГНЕС.

Посланикът ни в Скопие откри паметник на загиналите българи при потъването на кораба „Илинден“

Министерството на външните работи на България изрази възмущението си във връзка с оскверняването на паметника. От там определят акта като недопустим. „Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“, заявиха от ведомството.

Малко след това от македонското външно министерство също осъдиха вандализма. „Компетентните служби са информирани и скоро ще премахнат последиците от това престъпление на безотговорни и злонамерени лица, за да можем да почетем достойно жертвите на тази трагедия", отбелязаха те и подчертаха, че вратите на исторически Охрид остават широко отворени за всички туристи, включително за „нашите приятели от съседна България“.

Тази сутрин паметникът бе напълно възстановен. Кметът на Охрид Константин Георгиевски заяви, че той "ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" на 5 септември.

Вандалският акт съвпада с обтегнатите отношения между двете страни, след като България блокира започването на преговори на Скопие за членство в ЕС.

Това обаче не е първият подобен инцидент. През март 2013 г. паметната плоча в памет на загиналите българи при трагедията с кораба "Илинден" осъмна надраскана с пречупени кръстове и други нацистки символи. Това стана в деня, когато във Ватикана президентът Росен Плевнелиев и македонския му колега Георге Иванов се бяха разбрали да се срещнат в най-скоро време в Охрид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама