Standart & Poor's потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

16:05, 28 ное 20 / Общество 25 1748 Цветилена Симеонова
Снимка: CanstockPhoto

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' със стабилна перспектива. 

"Това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките, предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати. Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят", заяви премиерът Бойко Борисов. 

Догодина ни чака вдигане на преките данъци, прогнозира Красен Станчев

"Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП. От "Standard & Poor's" отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година", посочи премиерът.

Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II.

"Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години", пише още Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!