Иран се закани да отмъсти на Израел за убийстово на ядрен учен

14:24, 28 ное 20 / Свят 25 2371 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един от ръководителите на ядрената програма на Иран бе убит вчера недалеч от Техеран. Мохсен Фахризаде бе ръководил отдела за изследвания и иновации в министерството на отбраната.

По данни на министерството „въоръжени терористи“ са влезли в престрелка с охраната му и са успели да го прострелят в автомобила му. Фахризаде е издъхнал от раните си малко по-късно в болница, съобщи БНР. Иранският външен министър Джавад Зариф призова Европа да заклейми убийството като „акт на държавен тероризъм“.


Снимка: Мохсен Фахризаде - ЕПА / БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани обвини за убийството Израел. „Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения“, подчерта президентът.

Той настоя, че Техеран ще отмъсти за смъртта на учения. Подобна закана отправи днес и върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей. А, от своя страна, Европейският съюз осъди убийството, но призова за сдържаност

Смъртта на Фахризаде може да провокира конфронтация между Иран и неговите неприятели в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп в САЩ, както и да усложни усилията на новоизбрания президент Джо Байдън да се върне към политиката на размразяване с Иран, започната при президентството на Барак Обама, отбелязва Ройтерс. След заканите за мъст израелски медии съобщиха, че посолствата на страната са в повишена тревога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама