Експертите се разминават в оценките за повторното заразяване с COVID-19

17:30, 29 ное 20 25 2815 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Човек, който е имал коронавирусна инфекция, може да се зарази отново, но болестта ще бъде лека, каза пред „Россия-24” Александър Лукашев, директор на Института по медицинска паразитология, тропически и векторни болести.

Лукашев припомни, че човек се разболява от респираторни коронавируси на всеки няколко години - при някои се случва всяка година, а при други много рядко. "Следователно и е възможно разболяване отново и с новия коронавирус", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Коронавирусът у нас: ГЕРБ предлага нулев ДДС за ваксините

За първи път човек получава инфекция, тъй като няма антитела. "Тогава у него се появяват антитела, което означава, че е срещнал вируса. И тогава антителата му остават и е много по-трудно да се докаже, че това е втората среща, че антителата са станали повече ", обясни специалистът трудностите при установяването на факта на реинфекцията.

Той отбеляза, че историята на еволюцията на имунната система и съжителството с патогени предполага, че средно в случаи на повтарящи се инфекции заболяването се развива по-леко и не води до сериозни последици.

COVID-19 по света: Жертвите са почти милион и половина

По-рано и вирусологът на изследователския център „Гамалея” Анатолий Алтщайн говори за възможността от повторна инфекция с коронавирус . Според него е възможно болестта да се прояви и в по-тежка форма. Човек може да се разболее отново, ако при първата инфекция с COVID-19 имунитетът е бил слабо изразен, което може да бъде и с асимптоматична форма.

Алергологът-имунолог Владимир Болибок обясни, че повторната инфекция може да възникне при хора със сериозни заболявания, които нарушават функционирането на имунната система, например в онкологията или в случай на прием на антидепресанти.

Александър Горелов , заместник-директор по научните изследвания в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, отбеляза, че е възможно повторно заразяване с коронавирус, но в Русия няма документирани случаи.

Според СЗО в света има 61,2 милиона заразени хора, а според изчисления от университета "Джонс Хопкинс" броят им вече е надхвърлил 62 милиона. Почти 1,5 милиона са починали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама