От 1 декември изискват отрицателен PCR тест за влизане в България от трети страни

13:52, 30 ное 20 25 4185 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От 1 декември до 31 януари се въвежда временна забрана за влизане на територията на България от определени държави. Мярката е регламентирана със заповед министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Рестрикцията обхваща всички гранични пунктове - въздушни, морски, железопътни и автомобилни.

Всички пътници, които пристигат с начална точка на отпътуване от трети страни извън изключенията, посочени в заповедта, се допускат в България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

Транзитното преминаване се допуска единствено в случаите, когато може да се гарантира незабавното напускане на територията на България.

Коронавирусът в България: София вече не е сред областите с най-висока заболеваемост

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR тест се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

При установяване на пътник с COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало на територията на България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника с COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под карантина за срок от 10 дни с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Цялата заповед на здравния министър, както и за кои граждани не се отнася временната забрана за влизане в страната, може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама