ВМРО искат закон да пази трюфелите

15:59, 30 ное 20 / Политика 25 2493 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Депутати от ВМРО отново внесоха за обсъждане в парламента законопроект за култивирането и търговията с трюфели. Миналата година шестима депутати от „Обединените патриоти“ настояха въпросът с добива на ценните гъби у нас да се уреди законово, но тяхното предложение не бе прието.

"Тази материя не е уредена до момента в българското законодателство, а касае прехраната на над 20 хиляди български семейства", съобщиха от пресцентъра на ВМРО. 

Според тях липсата на закон пречи за установяването на единен начин за събиране и вадене на трюфели, така че да се опазят естествените им находища. "Налице са и много факти за случаи в различни региони от страната с естествени находища на трюфели, които се увреждат или фактически се унищожават при търсене, вадене и събиране. По този начин се лишава горският генетичен фонд на България и се намалява богатството му".

Внесеният законопроект предвижда санкции между 1000 и 20 000 лева при нарушение, а предметът и средствата на нарушението да се отнемат в полза на държавата. За физическите лица глобите ще са между 1000 и 3000 лв., за търговците - между 3000 и 5000 лв., а за юридическите лица - до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата може да се удвой - до 20 000 лв.

За нарушители ще следят от администрациите на Изпълнителната агенция по горите и Регионалните дирекции по горите. "Намесата на органите, призвани да пазят гората, обикновено е символична и неефективна. Налице е и практика да се отдават под наем горски терени, само за събиране на трюфели, без държавата да се интересува, и без да извършва контрол", обясняват от партията. Според тях дори някои служители от Изпълнителна агенция по горите толерират този начин на окрупняване и се създават условия за монопол в тази дейност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама