Електрониката поскъпна, дрехите поевтиняха – как пандемията влияе на глобалния пазар

17:00, 05 дек 20 / Любопитно 25 2414 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Цената на електрониката в световен мащаб се е увеличила от началото на глобалната пандемия от Covid-19, сочи мащабно проучване на Звеното за икономически наблюдения.

Експертите оценяват 133 града в света и сравняват цената на потребителска кошница от 138 продукта от първа необходимост.

В същото време цената на дрехите пада - вероятно, защото по-голяма част от потребителите работят от вкъщи и изместват фокуса на пазаруване.

Храните до голяма степен запазват цените си, с изключение на продуктите за лична хигиена, тютюнът и алкохолът, които поскъпват.

Снимка: CanstockPhoto

Според анализите пандемията е променила поведението на потребителите. Тъй като повече хора работят от дома, това повишава цените на потребителската електроника, а яденето на домашна храна е заменило ходенето на ресторант за семействата от средната класа. Скочила е цената и на офис консумативите.

„Докато работата от вкъщи е намалила разходите за пътуване до работното място за служителите, в същото време наблюдаваме увеличение на битовите сметки. Очакваме тази тенденция да се запази и през 2021 г. Възможно е да се наложи специалистите по човешки ресурси да променят методите на изчисление на заплатите и осигуровките на служителите си“, коментира Упасана Дут от звеното за икономически наблюдения, цитиран от bTV.

Снимка: CanstockPhoto

Пандемията е оскъпила и таксите за здравеопазване и учение, особено в най-скъпите градове.  В същото време пандемията е повлияла благоприятно на пазара за имоти в световен мащаб. С работата от вкъщи повечето потребители осъзнават, че не е нужно географски да се намират в града, като все повече се ориентират извън големите мегаполиси.

Икономистите са направили и класация на най-скъпите градове за живеене по време на пандемията. Първото място си поделят Париж, Хонконг и Цюрих, следвани от Сингапур, Осака, Тел Авив, Женева, Ню Йорк, Копенхаген и Лос Анджелис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама