Агенцията за българите в чужбина с нов шеф след скандала с паспортите

15:55, 02 дек 20 25 2179 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Министерският съвет със свое решение определи за председател на Държавната агенция за българите в чужбина Илия Гюдженов. Кандидатурата му е внесена от министъра на туризма Марияна Николова. 

Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията, съобщиха от правителствената информационна служба без да дават повече информация относно неговата биография. В следващите дни оставаме в очакване да разберем неговите цели за работа в Агенцията.

Две години Държавната агенция за българите в чужбина беше без шеф и се ръководеше от заместник-председателя Димитър Владимиров. 

Снимка: БГНЕС

Мисията на агенцията, заложена още при основаването ѝ на 1 октомври 1992 година, е да осъществява политиката на държавата спрямо българите и техните общности по света. Нейни председатели през годините са били политици и общественици като Гиньо Ганев, писателя Георги Данаилов, историците Вера Мутафчиева и Пламен Павлов, филологът Райна Манджукова, икономистът Деница Христова, припомня БНР.

Скандалът в Агенцията 

Обискираха счетоводна къща при акцията, свързана с Агенцията за българите в чужбина

През 2018 година държавната агенция преживя сериозен трус, след като при спецакция бяха арестувани тогавашният ѝ председател Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и още двама души. Преди малко повече от два месеца Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу тях.

Снимка: БГНЕС

Петър Харалампиев е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. Той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

Арестувани са няколко служители на Агенцията за българите в чужбина

Петър Харалампиев е обвинен и за това, че упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им. При спецакцията в Агенцията в края на октомври 2018 г. бяха задържани общо над 20 души. Петър Харалампиев бе кандидатура и предложение за назначаване като шеф на ДАБЧ на ВМРО. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама