БНБ удължава кредитната ваканция

17:15, 02 дек 20 25 2440 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Българската народна банка (БНБ) планира да удължи срока за кандидатстване по мораториума върху кредитите на засегнатите от COVID кризата до края на март 2021 г.

Решението идва след разрешение от Европейската централна банка, а като причина се посочва задълбочаването на кризата с коронавируса. Могат да се разсрочват и кредити, чието връщане вече е било отложено веднъж, съобщиха от пресцентъра на БНБ. 

Това се случва половин месец след като управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че институцията не планира да удължи кредитния мораториум

В началото на април, като реакция на началната фаза на пандемията и на предприетите от различни държави членки действия, свързани с мораториума, бяха приети насоки за плащанията по кредити. Така се създаде общоевропейска регулаторна и пруденциална рамка по отношение възможностите за временно отлагане на плащания по задължения на кредитоспособни клиенти на банките, изпитващи временни затруднения в резултат от пандемията, припомнят от БНБ.

Улесняват получаването на безлихвени кредити за безработни заради коронавируса

Междувременно влязоха в сила серия от мерки, предприети от БНБ, насочени към допълнително укрепване на капиталовата и ликвидна позиция на банките, опериращи в България. Мерките целяха едновременно облекчаване на кредитополучателите и съхраняване капацитета на банките за предоставяне на кредити.

През септември, след анализ на ефектите от мораториумите и възможностите за нормализиране на икономическата активност и финансовото посредничество, ЕБО взе решение за преустановяване на мораториумите върху плащанията. С това решение ефективно отпадна правната възможност Българската народна банка да утвърждава нови такива мораториуми, посочват още от народната банка.

Снимка: БГНЕС

Водещите парламентарни комисии одобриха финансовата рамка за 2021 г.

Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите. Поради това Българската народна банка планира да продължи и през 2021 г. да прилага всички мерки, приети през месец март 2020 г, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година, посочват от БНБ. 

От банката уточняват, че на база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

По данни на БНБ към 1 октомври банките са отсрочили кредити за 9,1 млрд. лева, което е около 15 на сто от общия размер на предоставените кредити. Отсрочените заеми за бизнеса са за 6,96 млрд. лева, а на домакинствата са разсрочени кредити на обща стойност 2,1 млрд. лева, съобщи БНТ.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама