Коронавирусът в България: Лекарите и полицаите първи с ваксина срещу Covid-19  

13:35, 03 дек 20 25 3640 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първи от ваксините срещу Covid-19 ще могат да се възползват лекарите, медицинските сестри, санитарите и полицаите на първа линия. Следват ги хората над 70-годишна възраст. Това предвижда разработеният план за имунизация срещу коронавируса, който утре кабинетът ще одобри.

За по-добра организация страната ще бъде разделена на 7 региона. Във всеки от тях ще има отговорни Регионални здравни инспекции, които ще следят за процеса по ваксиниране. Мобилни екипи  ще извършват имунизация, когато става въпрос за по-големи групи - в домовете за възрастни хора и училища. Мерките бяха представени днес пред премиера Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Коронавирусът в България: Вече имаме план за готовност при пандемия

Продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури.

За пореден път премиерът Борисов обяви, че щом пристигнат първите ваксини, всеки българин ще може да я постави доброволно и напълно безплатно.

Междувременно парламентът одобри предложението на Министерския съвет за купуване на ваксините. Така на практика депутатите дадоха зелена светлина за доставката на ваксини от производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и одобриха предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV, съобщи БГНЕС.

Купуваме осма ваксина?

„Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, коментира министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на  2021.

Данните от последното денонощие

3138 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. От направените 8478 PCR теста 37% от тях са положителни.

Най-много новозаразени има в София - 624. Следват областите Пловдив - с 337 души и Варна - с 266.

Излекуваните през последните 24 часа са над 2200 души. Починалите за деня са 159.

В болница остават повече от 6600 пациенти, 523 от тях - в тежко състояние.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама