COVID-19 по света: Лос Анджелис въведе домашна изолация за всички жители

12:58, 03 дек 20 25 2821 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заразените с коронавирус по света са близо 64.5 млн. души, а жертвите на заразата са над 1.4 млн.

Властите в Лос Анджелис обявиха, че въвеждат домашна изолация за всички жители на града заради ръста на заболеваемост от COVID-19. Според заповедта, публикувана на сайта на кмета Ерик Гарсети, „градът е близо до преломния момент“, след който броят на хоспитализираните пациенти ще надхвърли възможностите на болничния фонд.

„Тези печални факти за разпространението на COVID-19 в нашия град означават, че трябва да върнем някои от по-строгите ограничения, които бяха въведени през пролетта“, пише още в документа, цитиран от БГНЕС. Всички предприятия и компании, чиято работа изисква присъствието на служителите и работниците на място и не попадат в групата на изключенията, трябва да преустановят дейността си.

В разпореждането са предвидени и множество изключения. Продължават работа международните институции, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите и автосервизите, финансовите институции и много други. Гражданите имат право да ползват техните услуги при необходимост и стриктно спазване на епидемиологичните мерки.

За нарушаване на заповедта гражданите може да бъдат глобени и дори да бъдат осъдени на лишаване от свобода.

По-рано днес стана ясно, че Германия удължава карантината с 3 седмици. Решението беше обявено, след като канцлерът Ангела Меркел се срещна с ръководителите на регионалните правителства. Досегашният краен срок на ограниченията беше 20 декември. Удължаването е до 10 януари.

Карантината затвори хотелите и ресторантите. На гражданите е забранено да се събират по домовете си в групи по-големи от 5 души, като те трябва да са от най-много две домакинства.

Въпреки това в много региони броят на заболелите остава висок. През последното денонощие в страната бяха регистрирани над 22 000 нови случая.

COVID-19 по света: Отново затягат мерките във Великобритания

В част от европейските държави карантинните мерки се облекчават. В Чехия ще отворят магазини, ресторанти и музеи, съобщи БНТ.

В Италия пада вечерният час, в клас се връщат учениците от гимназиален курс. Министърът на здравеопазването вероятно ще поиска удължаване на правилата до края на годината.

"По Коледа си оставаме вкъщи". Така накратко обобщи правилата за празниците испанският здравен министър.

Франция се очаква днес да представи плана си за ваксинация. От следващата седмица във Великобритания започва имунизацията с одобрената в страната ваксина на "Pfizer-Biontech".

Начало на ваксинация нареди и руският президент Владимир Путин, като в Русия ще се използва местният препарат "Sputnik V".

Изпълнителният директор на американската фармацевтична компания "Pfizer" Алберт Бурла призова правителствата по света да не отварят прибързано икономиките си, поддавайки се на оптимизма, породен от разработваните ваксини срещу COVID-19.

"Ваксината е едно средство за контролиране на тази болест. Времето, когато ще се върнем към нормалното, не е далеч, но то определено не е сега", отбеляза той, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Бурла смята, че началните етапи в националните програми за ваксинация вероятно ще окажат значително въздействие, тъй като ще бъдат насочени към уязвими групи като възрастните хора и здравните работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама