Болните роднини най-често ни заразяват с коронавирус

21:25, 03 дек 20 / Свят 25 3113 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заболелите членове на семейството са най-честият източник на заразяване с коронавирус, разкриха учени, които публикуваха информация за изследването си в списание „Science“.

Китайски експерти са направили анализ на данните на 1 178 пациенти и на 15 648 техни близки контакти в провинция Хунан, за да разкрият най-често срещания начин на предаване на инфекцията. Те установили, че рискът от заразяване с COVID-19 се увеличавал в зависимост от продължителността и близостта на социалните контакти.

Най-рядко хората се заразявали в медицински заведения, в които се спазвали стриктно мерките за защита. На следващо място са общественият транспорт и заведенията за обществено хранене. Вероятността от предаване на вируса се увеличавала значително при общуване с широк кръг роднини, а най-висока била при съжителство със заболял член на семейството, пише БГНЕС.

Учените стигнали до извода, че всеки допълнителен ден вкъщи заедно със заразен човек увеличава риска от предаване на болестта с 10%.

Отбелязва се, че в рамките на изследването са проверявани данни от заразяване в различни места и с различни по брой контакти, но в условията на затваряне, когато членовете на едно семейство са били принудени да прекарват повече време заедно заради самоизолацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама