Над 160 хил. деца вече учат в електронното училище на България – „е-просвета“

11:26, 03 дек 20 25 1727 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

160 824 ученици, както и 15 851 учители от общо 668 училища вече използват интерактивната образователна платформа е-prosveta.bg от А1. Хиляди други са се възползвали от инициативата „Вземи и тествай безплатно“, която А1 стартира с издателство „Просвета“ миналия месец. До 31 декември всеки може да заяви безплатен тест за 30 дни, без значение дали дистанционното обучение в страната ще бъде продължено, или не. 

Електронното училище на България е-prosveta.bg стартира за началото на настоящата учебна година като съвместен проект на А1 и издателство „Просвета“. За изминалото време той се утвърди като незаменим помощник на ученици и учители. Абонаментите за достъп до портала се заявяват онлайн, през платформата на А1, но от възможността могат да се възползват всички, независимо дали са абонати на телекома, или не.

Магазините на А1 остават отворени и при по-строгите мерки

В допълнение от издателство „Просвета“ инициираха възможност за безплатен достъп за училища, които са преминали в режим на дистанционно обучение. Големият брой учебни заведения, които са се включили, може да бъде обяснен и с факта, че съдържанието на е-уроците в портала е универсално и създадено според изискванията на МОН. По него могат да работят дори и ученици, които в училище използват различни учебници от тези на Просвета. 

Снимка: А1

А1 и Просвета осигуряваха безплатен достъп до образователния портал за училища, които са в режим на дистанционно обучение и преди да се премине към затваряне на национално ниво. В момента се очаква допълнителен ръст на заявките за безплатен достъп от учебни заведения, както и на 30-дневни тестови периоди от частни лица. 

„Очакваме през тази седмица, след старта на дистанционното обучение, към нас да завалят заявки от директори и ще се стараем да ги обработваме в най-кратък срок. Действащите училища в страната са над 2000. Ще осигурим достъп на всички, които го поискат“, заяви Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“, дружеството, което създава електронните образователни ресурси на най-голямата издателска група у нас.

Междувременно от издателство „Просвета“ работят по разширението и дообогатяването на образователния портал. Интерактивните тестове, задачи и упражнения вече са над 35 000 хиляди, а от издателството продължават и със записите на специалните видеоуроци, които се утвърждават като ценен инструмент за учители и ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама