Актьори от „Властелинът на пръстените“ събират пари, за да купят дома на Толкин

20:00, 03 дек 20 / Култура 25 2726 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Дж. Р. Р. Толкин е един от най-големите писатели на 20-и век и е най-голямото име във фентъзи жанра. Милиони хора по света обичат писателя, но домът, в който големият британски фантаст е живял и е работил, съвсем скоро ще бъде продаден. По тази причина някои от най-големите звезди от филмите „Властелинът на пръстените“ започнаха кампания по набиране на средства, за да купят дома на Толкин и да го превърнат в музей на големия писател.

Сред инициаторите на кампанията са сър Иън Маккелън, който изпълнява ролята на магьосника Гандалф; Джон Рис-Дейвис, когото сме гледали в ролята на джуджето Гимли; и Мартин Фрийман, на когото повериха ролята на Билбо Бегинс във филма „Хобит“.

За разлика от други големи писатели, Толкин няма център, посветен на него. Засега“, написа Иън Маккелън в Twitter, цитиран от bTV.

Мечтата ни е да превърнем къщата на Толкин в един литературен кът, който да вдъхновява следващите поколения писатели, артисти и създатели на филми“, каза Джон Рис-Дейвис.

Кампанията, която стартира на 2 декември, разчита на дарения от почитатели на писателя и на филмите по неговите книги. Целта е да се съберат около 6 милиона долара, които ще са достатъчни да се купи къщата, но организаторите се надяват да съберат по-голяма сума, която да използват за реновация на сградата и за превръщането ѝ в център, посветен на творчеството на писателя.

Анди Съркис, изиграл Ам-гъл, ще прави маратонно четене на „Хобит“ за благотворителност

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама