Коронавирусът у нас: самолечението - основна причина за високата смъртност

12:16, 04 дек 20 25 3796 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
В България се наблюдава тенденция, която отсъства в Европа – провеждащото се самолечение на голяма част от постъпващите в лечебни заведения български граждани и отлагането на срещата им с лекар, който може да осъществи навременно лечение. Така здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни челното място на България в негативната класация за смъртност от COVID-19 в ЕС.
 
"Почти всички, стигнали до летален изход, са потърсили много късно лекарска помощ“, заяви той в отговор на въпрос дали българите имат адекватен достъп до медицинска помощ в пандемията.

Ваксинирането: в 5 фази и 6 региона

"Ние сме на едно от водещите места в ЕС по сърдечно-съдови заболявания. Тези заболявания, като придружаващи, утежняват изхода от заболяването коронавирус“, отбеляза Ангелов, цитиран от bTV. Той изрази надежда след въвеждането на мерките позицията на България в класацията за смъртност да се промени в следващите седмици.

По-строгите мерки дават резултат
„Има положителни промени след въвеждането на мерките. Те са крехки и в начална фаза, но има първи признаци. България слезе с едно място по заболеваемост и вече е на 12 място. Смъртността все още е висока, но мерките вече дават резултат“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"При положителните тестове се наблюдава снижение от 40-45% до 32-36%", съобщи главният здравен държавен инспектор. Все още има области с изключително висока заетост на интензивните легла – 98% в Шумен и 89% в Ямбол, призна доц. Кунчев. По думите му, обаче, даже в тези две области има подобрение спрямо миналата седмица.
 
Трябва да се ваксинира 70-75% от населението, за да може да бъде защитено обществото, но ние няма да отстъпим относно доброволността”, заяви главният държавен здравен инспектор.
Данните от последното денонощие

3280 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9082 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителен резултат са имали 36% от изследваните.

550 са новите случаи в София, следват Бургас с 378 и Варна с 359 случая.

Излекувани за денонощие са 1935 души. В болница са настанени 6 766 пациенти, като 523 са в интензивни отделения. 156 са починалите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама