Големите кавички на седмицата (30 ноември - 4 декември)

13:00, 05 дек 20 / Големите кавички 25 4209 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Коронавирусът, Мата Хари и „Оскар“ за цялостно творчесто – големите кавички на ноември

Политически трилър с шпионски елементи и романтичен привкус. Този вълнуващ сюжет подготви българският премиер Бойко Борисов за читателите на авторитетния германски вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). В него той отговаря на въпроси за скандалните снимки от спалнята му, политическите компромати.. и за личния си живот.

„Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета“, заявява Борисов.

Той отбелязва, че в една дамска чанта има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари.

„И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те.“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми, и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари“.

Единственият човек, който е искал да придобие бизнеса ни, се казва Пеевски, но човекът, който е организирал всичко, е Бойко Борисов...Човекът, който е организирал цялата интрига, този, който всички познават като прекрасен актьор в последните 10 години управление, той е поне за 10 „Оскара” за главна мъжка роля, този човек е Борисов. Всички знаят. Той сега се опитва да се изживява като режисьор”. Думи на бизнемсена Пламен Бобоков в първото му съвместно интервю с брат му Атанас Бобоков, който миналата седмица бе пуснат под гаранция срещу рекордната сума от 2 млн. лв.

„Борисов, Пеевски и Гешев е триумвиратът, който управлява”, посочи още Пламен Бобоков. По думите му премиерът е лъжец и манипулатор.

„Предполагам, че нещата намерени в неговите чекмеджета са негови, а той отрича това. Борисов не може да се скрие. Той е много страхлив човек, изпитва страшен ужас от това, че това, което е причинил на хората, може да му се върне”, каза още бизнесменът.

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков поздрави в аванс премиера Бойко Борисов по повод 14-ия рожден ден на ГЕРБ. Той използва социалната мрежа „Фейбук“, за да припомни свършеното от партията през това време и да отчете приноса на Борисов. Емоционалната публикация започва с думите „Бойко, за 14 г. ГЕРБ промени България! Браво!“ и продължава така:

„На 3 декември 2006 г. Бойко създаде ГЕРБ. „Ти закъсняваш понякога, истино…“ се казваше в една незабравима песен, но истината за направеното от ГЕРБ е пред очите ни. За 14 години България беше променена.

Доживяхме, благодарение на ГЕРБ, столицата да има три метра. Третото е от най-красивите в Европа. Кеф ти с метро до аерогарата, до Централна гара, от „Люлин“ до „Младост“. Имаме си най-после и втори мост на Дунав. Бойко ни направи магистрала до Южното Черноморие, до гръцкото море, а сега до Западната граница. Благодарение на ГЕРБ имаме зала „Арена Армеец“ и гледахме Григор и Цвети Пиронкова. Плакнахме очи с иконата Ана Иванович. Гледахме световни величия на женски и мъжки тенис.
 
 
ГЕРБ създаде и други магистрални отсечки, пътища, спортни зали и площадки, стотици детски градини, колектори, пречиствателни станции, реновира театри и културни обекти. А какво да кажем за бул. „Витоша“, по който, благодарение на ГЕРБ, тече 24-часов купон.
 
Въпреки двете национални катастрофи, до които ни доведе БСП през 90-те години, ГЕРБ стабилизира финансово България. Заплатите и пенсиите са най-високи за прехода. През 2019 г. сме трети по икономически растеж в Европа и сме със стабилен кредитен рейтинг.
 
България с Бойко проведе най-доброто европредседателство през последните години в ЕС. По-добро от това на Австрия, Финландия и Хърватска. В София се изсипаха 34-ма европейски премиери. Инициира Балканска четворка, Балканският поток е на финала.
 
Срещу постигнатото от ГЕРБ, което е видимо и безспорно, стоят две нули на опозицията – 00.
 
Бойко, тези 14 години доказаха, че проектът ГЕРБ имаше смисъл, защото направихте много за хората: „Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял, не си живял напразно…“

Не улучихме нито на президент, нито на опозиция“. Това заяви лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов.

Опозицията присъства в парламента не само да критикува всяка дреболия и решение и да пречи на работата на парламента, но тя не е предложила нито едно смислено предложение. Като не приемаш това, което управляващите предлагат и гласуват, какво е тяхното предложение? Няма такова“, добави Симеонов.

„Същото е и при президента - един невзрачен човек, попаднал случайно от държавна служба, в която са му давали команди всеки ден, изпълнявал чужди команди и изведнъж прескочил в президентството - естествено, че не е подготвен, но поне да не взима отношение“, каза още той.

Лидерът на ПП „Републиканци за България Цветан Цветанов коментира отношенията си с премиера Бойко Борисов

„Няма еднакви хора, най-малкото като характер и темперамент. Не в това обаче е проблемът. Различията ни идваха главно от представите ни за партньорство с други политически субекти. С течение на времето аз разбрах колко полезно е да чуваш и да уважаваш партньор и опонент. По различен начин гледахме на отношението към партийните структури вътре в ГЕРБ, както и на геополитическия хоризонт, към който да се стреми страната ни. А кой е бил прав – времето ще покаже“. 

Всеки, който в даден момент искаше да отслаби ГЕРБ, атакуваше нашите отношения. Отслабването на партията минаваше през компрометиране на доверието помежду ни.

Иначе когато се разделяхме с Борисов, той лаконично ми каза: „Ти сега няма да правиш партия, нали?“

Интервюто с Цветанов идва ден преди навършването на 14 години от основаването на управляващата в момента ПП ГЕРБ, чийто пръв председател е именно Цветан Цветанов.

Тази седмица парламентът одобри предложението на Министерския съвет за купуване на ваксини. Планът за имунизация официално ще бъде обявен утре, но още отсега е ясно, че с приоритет при ваксинирането ще са медицинските лица, полицаите и хората над 70 години. Първата доставка на ваксини се очаква около Нова година, а малко след това и първите имунизации.

„Необходимо е по-подробно информиране на обществото за ваксините. Дали ваксината ще бъде стандартно регистрирана, или ще е експериментален продукт. Този важен момент не се коментира. Не се коментира и какви национални норми на регулация ще има. Ваксината е най-сложният лекарствен продукт, защото се използва на здрави хора, не се използва за лекуване. Регулациите са най-стриктни... Това, че Министерският съвет или Народното събрание са решили, че ще има ваксинация, не значи нищо, защото е необходимо одобряване от Националната агенция за лекарствата. Това не са внесени масло или кисело мляко. Има доста въпроси, които трябва бъдат официално коментирани“. Коментира по темата доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. 

„С ваксините са възможни изненади по много причини. Това е съвсем нов продукт... Преди да бъдат регистрирани които и да било ваксини, да не правим планове как ще започнем веднага ваксинацията“. 

За втори път тази седмица премиерът Бойко Борисов бе "спасен от своите" и избегна изслушване в парламента. Опозицията в лицето на БСП поискаха министър-председателят да даде информация за вкасините срещу Covid-19, които страната ни ще закупи, както и за организацията на имунизационния процес. Предложението обаче беше отхвърлено и пред депутатите подробности по темата даде здравния министър. Ситуацията коментира депутатът от БСП Александър Симов:

Cмиcълът нa упрaвлeниeтo e дa пoeмaш oтгoвoрнocт, нo мнoзинcтвoтo зa пoрeдeн път cкри Бoйкo Бoриcoв и в мoмeнтa мoгa дa ви кaжa, чe oт близo гoдинa и пoлoвинa Бoйкo Бoриcoв нe e cтъпвaл в тoзи пaрлaмeнт, нe ce e пoявявaл дa гoвoри прeд дeпутaтитe. Ниe прocтo пoиcкaхмe Цвeтa Кaрaянчeвa дa ни кaжe пo кoя тeмa e нoрмaлнo дa викaмe прeмиeрa и пo кoя тeмa нeгoвoтo нeбecнo тялo щe блaгoвoли дa ce пoяви в Нaрoднoтo cъбрaниe. Нe ce пoяви зa вoднaтa кризa, зa кoятo прeдупрeди миниcтър oт нeгoвoтo прaвитeлcтвo, нe дoйдe дa ни кaжe зa вaкcинитe - пaк нe e нeгoвaтa oтгoвoрнocт. 

Изoбщo дo мoмeнтa ce държи тaкa cякaш Бoриcoв нe нocи oтгoвoрнocт, кoeтo мe кaрa дa cмятaм, мoжe дa звучи мaлкo крaйнo, нo ГEРБ вeчe нe ca пoлитичecкa пaртия, тe ca култ и тeхния тoтeм Бoйкo Бoриcoв нe мoжe дa бъдe oбeзпoкoявaн oт cвoeтo упрaвлeнcкo вeличиe пo нитo eднa тeмa. Тoй ce чувcтвa мнoгo пo-кoмфoртнo, кoгaтo прaви лaйфoвe във фeйcбук, зaщoтo тaм нямa кoй дa му зaдaвa въпрocи, имa caмo oбoжaвaщa публикa, кoятo му ръкoпляcкa“. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама