Държавата не прави нищо за психосоциалната подкрепа на гражданите

11:15, 05 дек 20 / Политика 25 2174 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ООН сигнализира в свой доклад, че наложената карантина в повечето страни увеличава с над 20% случаите на домашно насилие. Карантинните мерки затрудняват службите и неправителствените организации да се свържат с жертвите. Много страни вече съобщиха за увеличаване на случаите на домашно насилие, като ги наричат „сенчеста пандемия“. Неблагоприятните психо-емоционални, поведенчески и здравни ефекти и последици от пандемията  на COVID-19 ще бъдат масови и с дългосрочен ефект.

Държавните институции не създават условия за това психотерапевти и психолози да откликват бързо и адекватно на нарастващите нужди от достъпни и квaлифицирани психологически грижи. Тревожност, депресия и безсъние са доказано най-разпространените психични проблеми сред преболедувалите от COVID-19.

Републиканци за България сезират Цацаров за нарушения на кмет от ДПС

През първите три месеца след положителен резултат за COVID-19, един на всеки пет преболедували е развил тревожност, депресия или безсъние. СЗО информира също така, че за хората с вече съществуващо психично заболяване, съществува 65% по-голяма вероятност отколкото за останалите, да бъдат диагностицирани с COVID-19.

Според ПП „Републиканци за България“ на този фон остава неясно какво прави българската държава, за да осигури спешно така нужната в момента психосоциална подкрепа на гражданите. Ето защо партията настоява за:

1. Приемане в спешен порядък на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, изработен от работна група на Министерството на правосъдието, с председател настоящия министър на правосъдието. Този законопроект включва всички коментари и предложения на институциите и на неправителствените организации участвали в работната група. Предложените изменения подобряват взаимодействието между институциите, улесняват достъпа на жертвите до защита и подпомагат създаването на услуги за подкрепа и възстановяване. Проектът е получил подкрепа и от омбудсмана на Република България г-жа Диана Ковачева. Въпреки това, работата по този законопроект бе спряна без обяснения през юли, 2020г.

Републиканци за България с 5 предложения срещу мръсния въздух

2. Разясняване на всички лекари в страната на текста на чл. 4 ал.3 от Закона за защита от домашно насилие - по искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие и да описва това в медицинските досиета и в амбулаторен лист.

3. Да се регламентира правно задължението на лекарите и на медицинските лица да сигнализират полицията при постъпване на данни за домашно насилие.

4. Да се възобнови спешно работата по проекта за закон, който да регулира дейността на психолозите и психотерапевтите в България. „От десетилетия се отлага приемането на такъв закон у нас, въпреки че проект за него е внесен в Народното събрание. На мнение сме, че бездействието на институциите, които следва да бъдат ангажирани с преодоляването на социалнозначимите последствия от пандемията, ще доведе до сериозни психосоциални проблеми с дългосрочни последствия“, посочват от ПП „Републиканци за България“.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Джули 13:04, 05 дек 20

Държавата освен, че нищо не прави за психосоциалната подкрепа на гражданите, Ами някак се старае да затъваме с всеки изминал ден.

2 Борко 13:22, 05 дек 20

Много целесъобразни предложения от Републиканци за България! Браво, поне някой мисли за хората.

3 Анонимен 13:24, 05 дек 20

Айде бе, Републиканци - вземайте я тази власт най-накрая и ги правете вече тези неща на практика! Че и да ги говорите, докато властват разпищолените Борисов и Пеевски, няма кой да ви чуе...

4 Анонимен 17:00, 05 дек 20

Браво, хубаво е, че мислите за всеки аспект от плоблемите на хората

5 Chihi 21:05, 05 дек 20

Чакаме толкова дълго... някой да внесе ред в тази болна държава. Някой да помага, да го е грижа! И колкото повече чакаме , и търпим, толкова повече изкуфяваме!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама