Коронавирусът у нас: Очаква се ваксинирането да започне в началото на 2021 г.

19:17, 06 дек 20 25 3642 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Реалистичният срок за започване на ваксинирането у нас е началото на следващата година. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов.

Първото задължително условие е да се получи разрешение за употреба на ваксината. Според сегашния план на Европейската агенция по лекарствата първата ваксина ще получи становище от Европейската агенция на 27 декември. След като бъде официално това становище, предстои в 3 или 4-дневен срок ЕК да издаде разрешението за употреба, така че реалистичният срок за изпълнение на тези процедури е по-скоро началото на следващата година. При централизираната процедура, когато Европейската агенция извършва оценката, разрешението става валидно във всички държави членки едновременно“, обясни той пред bTV.

Ангажимент на държавите членки е да приведат и да одобрят продуктовата информация. Това е кратката характеристика и листовката за пациента, които са изключително важни в началния етап, в който ще стартира ваксинирането, защото медицинските специалисти – лекарите, трябва да се запознаят с условията, при които ще се прилагат ваксините.


Снимка: CanStockPhoto

Данните от последното денонощие

2037 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 5 986 PCR теста. Това сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

79 души са починали през последното денонощие, което е почти на половина по-малко от вчера. Излекуваните са общо 996. В болница остават 6 959 пациенти, от които 516 - в интензивни отделения. Най-много от новозаразените са в София - 389, следват двата морски града - Варна с 287 и Бургас с 182 нови случая.

Държавата ще използва целия си ресурс, за да стигне ваксината до всеки

Ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете

Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу Covid-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет. Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб.

Според него дори преболедувалите е добре да се ваксинират. Проф. Гигов подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза - риск, тоест, дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим ваксина.

Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт... Нека вярваме на науката“, призова той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама