Дянков предлага себе си, Костов и Орешарски в помощ на правителството

09:19, 06 дек 20 / Политика 25 3107 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

2021 г. ще бъде по-тежка от настоящата в икономическо отношение. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му голяма част от спестяванията на фирмите и семействата вече са изчерпани.

Според него мерките на правителството за подкрепа на бизнеса у нас не са достатъчни. „Правителството тича след кризата. Трябва да се помисли кои сектори са най-засегнати и защо това се получава. Причината е, че в правителството няма икономисти, които да кажат в какви мерки трябва сега да се инвестира, преди ситуацията да стане по-лоша“, каза Дянков пред bTV.

Мерките са адекватни, но бизнесът не ги разбирал

Той предложи в помощ на кабинета да бъде създадена комисия от експерти, сред които да влязат не само той, а също така бившите премиери и финансови министри Иван Костов и Пламен Орешарски. Според него тази комисия трябва да бъде независима и експертна. „Смятам, че правителството трябва да се облегне и на други експерти извън парламента и правителството. Така се прави и в повечето европейски държави“, каза Дянков.

Бившият финансов министър е на мнение, че ще има още вълни на заразата, от което бизнесът ще става все по-потърпевш. Той посочи, че е вероятно данъците у нас да се увеличат. „До две години данъците ще се увеличат, защото сега се вдигнаха доста от социалните придобивки и се върви към вдигане на данъците. Най-вероятно ще се вдигне ДДС, защото по по-лесен начин се събират повече приходи в бюджета“, коментира той.

Дянков е категоричен, че до година-две се очаква криза и в банковия сектор.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:21, 06 дек 20

И тримата да доказани "специалисти" !!! Ако махна кавичките, ще трябва да се добавят и думите " в ограбването" .... Апропо - къде забравихте и четвъртият "голям" - Милен Велчев ?!?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама