Коледни традиции от цял свят - от пикник на плажа до изгаряне на сламена коза

22:00, 06 дек 20 / Любопитно 25 3567 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Въпреки че в повечето страни на Америка и Европа Коледа обикновено се празнува със семейни вечери, украсени елхи и обмен на подаръци, има страни по света, където тази дата се празнува по съвсем различен начин. Интересна разходка в коледния свят прави испанското издание на "Бизнес инсайдър", цитирано от БГНЕС.

От пикници на плажа, до изгарянето на гигантска сламена коза тези страни са приспособили коледните тържества към местните обичаи, до степен да направят Коледа уникален празник.

Хор ще озвучи катедралата Нотр Дам по Коледа

АВСТРАЛИЯ

Коледа в Австралия обикновено се празнува на плажа. Австралия е една от страните, в които Коледа е много различна, тъй като се празнува в средата на лятото. Събитието, което започва Коледния сезон, е Коледният конкурс в Аделаида, поклонение в първата събота на ноември с хиляди хора, носещи свещи и пеещи религиозни теми.

Освен това е обичайно семействата да празнуват Бъдни вечер на плажа, с пикници и фойерверки. Също така на 26 декември се отбелязва “Boxing Day”, който, макар първоначално да е ден, свързан с благотворителни акции, сега се превърна в „Proclaming Day“, празник, в който много магазини и фирми предлагат големи отстъпки.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

В Нова Зеландия коледните елхи са различни, тъй като тази страна има своя собствена версия: Pohutukawa. Това местно дърво цъфти през декември, тъй като за тях е пролет и обикновено расте край морето. Характеризира се със своя пурпурен или прасковен цвят, поради което се свързва с коледните празници.

ЯПОНИЯ

Япония е една от страните, които празнуват Коледа по различен начин, тъй като само 1% от нейното население е християнин. Съществува обаче много особена традиция, която е да се яде пържено пиле от Кентъки на 23 и 24 декември. Тази традиция започва през седемдесетте години, благодарение на факта, че тази фирма провежда рекламна кампания с лозунга Кентъки за Коледа, поради което много семейства приемат обичая да ядат пържено пиле на тези дати.

ФИЛИПИНИТЕ

Във Филипините коледните тържества са придружени от "Ligligan Parul Sampernandu" или Фестивал на гигантските фенери, който се провежда в събота преди Бъдни вечер. По този начин около единадесет града участват в изграждането на най-добрия фенер. Първоначално те са с диаметър половин метър и са направени с японска хартия, но сега те са осветени с крушки и могат да достигнат до 6 метра.

Затварят Италия за Коледа и Нова година

КАТАЛУНИЯ, ИСПАНИЯ

На територията на Каталуния, Испания, има традиция за коледни трупи, в които семействата се събират, за да помолят малък дънер, покрит с одеяло, да подари на децата подаръци. Така децата пеят типична песен, докато удрят с клечка дънера, така че този заместител на Дядо Коледа им дава подаръците.

СЪРБИЯ

Една от най-странните коледни традиции се случва в Сърбия, тъй като две недели преди 25 декември децата от къщата трябва да отвлекат майка си и да я вържат на стол , за да искат подаръци като откуп, за да я отвържат. На следващия ден правят същото, но с бащата. Въпреки че днес тази традиция е основана на игри и смях, тя може да бъде малко странна в други култури.

ЧЕХИЯ

В Чехия е обичайно самотните жени да обърнат гръб на вратата на къщата си в навечерието на Коледа, за да хвърлят обувка през рамо. Според традицията, ако обувката падне с пръста към вратата, това означава, че те ще намерят любов или в противен случай това означава, че ще останат необвързани още една година.

ШВЕЦИЯ

От средата на 20-ти век Швеция има традиция да поставя гигантска коза, направена от слама, висока до 13 метра, на площада на замъка Gävle, а целта на населението е да я запали. През 1966 г. търговец в шведския град Евле решава да създаде гигантска фигура на коза, за да привлече вниманието на клиентите към магазините в района. Оттогава козата Gävle се поставя на едно и също място всяка първа неделя на Адвента. Откакто е създадена за първи път, фигурата претърпява нападения година след година, а опитът за изгаряне на сламената коза също може да се каже, че е обичай. В момента за своите 54 години съществуване козата е унищожавана общо 36 пъти, последният по Коледа 2016.

Отделяме средно по 500 лв. за Коледа и Нова година

ПОЛША

Коледа в Полша се празнува с подаръци, религиозни служби и гледане на популярния филм „Сам вкъщи“. Основното коледно ястие на Бъдни вечер е шаранът. Въпреки че повечето хора купуват риба на пазара, счита се за коледна традиция да се държи шарана жив във ваната у дома дни преди Коледа и да се убие точно преди готвенето. Везните носят късмет според традицията.

ФИНЛАНДИЯ

Във Финландия едно от най-важните събития на Коледа се отбелязва на Деня на Света Лучия, 13 декември. На този ден най-голямото момиче от всяко семейство се облича в бяла роба и се поставя венец от свещи, преди да поднесе семейните кифли, бисквитки, кафе или греяно вино. В навечерието на Коледа много финландски семейства отиват в сауните да се отпуснат или на гробищата, за да се спомнят за близките си и потъжат, че ги няма за празника. За коледната трапеза традиционното е да приготвите овесена каша със скрит бадем: който я намери, ще има късмет през годината.

АНГЛИЯ

Вместо да закачат коледни чорапи в камината, английските семейства често ги окачват под на леглото. На вечерята на Бъдни вечер се създават хартиени корони и се правят типични бисквитки: вечерята обикновено завършва с душ от конфети. На 26 декември е типично да …се гледат боксови мачове.

ХЪРВАТИЯ

Много семейства в Хърватия празнуват Коледа, като правят венец от слама или вечнозелено дърво. Короната има четири свещи, които символизират надежда, мир, радост и любов. Децата в Хърватия задължително почистват ботушите си, за да може Свети Никола да ги напълни с бонбони. Децата, които се държат лошо обаче, ще получат само страха на Крампус, Крампус е ужасяваща фигура на демон, способна да вкара тъмно докосване във време, толкова ярко и позитивно като Коледа

ГЪРЦИЯ

Гърция е нация, която вярва в елинската православна църква и хората често се обръщат към проповедта на Бъдни вечер. Семействата правят всичко възможно, за да не допуснат страховиия зъл дух Каликанцарой, да влезе в домовете им. За да избегнат това, те поръсват кръст със светена вода и освен това поддържат огън в камината всяка Коледа. Коледните традиции в Гърция включват и класическо отваряне на подаръци, докато се ядат лакомства като баклава или подправен хляб.

ИСПАНИЯ

Докато в останалия свят подаръците се отварят на Коледа, в Испания те се подаряват на 6 януари, деня на Поклонение на влъхвите и символизират даровете, които източните царе носят на младенеца Исус. На трапезата за Бъдни вечер задължително присъства риба, в повечето семейства предпочитат морски дарове.

ЯМАЙКА

Коледа в Ямайка се празнува с много купони, пазаруване и фестивали. В градове има коледни пазари, но те са много различни от европейските: там се открояват продавачите на храни, музиката и местните занаяти. Ямайците пият напитка на основата на джинджифил и ядат напоена с ром торта.

РУСИЯ

Коледното дърво често се нарича новогодишно дърво и много семейства отварят подаръците, които Дядо Мраз оставя у дома: това е един вид Дядо Коледа, но се празнува с пристигането на Нова Година. Според коледната традиция в Русия вечерята на Бъдни вечер е безмесна и се състои о 12 блюда, които символизират 12-те апостола. На вечерята задължително присъства хляб с мед и чесън.

ЛАТВИЯ

Латвийска традиция по Коледа е да се рецитират стихове, да се свири на инструмент или да се пее песен, преди да получите подаръци. Латвия също така твърди, че е домът на първата коледна елха в историята: първият запис на използването на дърво за празнуване на Коледа от 1510 г. в Рига, столицата на страната. Трудно е да се разбере дали наистина е била първата или не, но по традиция огромна елха се украсява на площада за празника.

КИТАЙ

Описана като "опиум за народа", религията е била забранена в Китай от председателя Мао, така че през 60-те и 70-те години на миналия век Коледа, както всяка друга религиозна традиция, е била табу в страната. Ограниченията започват да се премахват през 80-те години, след смъртта на азиатския лидер. И въпреки че не може да се каже, че връзката между правителството и религията е лесна, с времето Коледа придобива все по-голямо значение в страната. Главно за 6-те милиона католици в Китай.

Въпреки че много от тях празнуват този празник, като посещават една от католическите църкви в страната, като цяло на Коледа в Китай липсва този религиозен аспект за голяма част от населението. Така те се превръщат в "един от най-големите търговски сезони в китайските градове", както се съобщава в доклад на CNN. Към това се добавя и малко семейна традиция. Младите ора в Китай вече предпочитат да излязат и празнуват на специално организирани партита.

БЕЛГИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ

Синтерклаас отговаря за носенето на подаръци на нидерландските и белгийски деца по време на Коледа. Според тази традиция персонажът е облечен в червени и бели дрехи, но по-близо до облеклото на епископ и носи книга, в която е записал децата, които са били добри. Синтерклаас идва в тези региони от Испания и е придружен от Черен Петър. Този помощник раздава сладкиши и бонбони на децата и се характеризира с черна кожа и мавритански дрехи. Въпреки че в стародавната традиция се казва, че това се дължи на факта, че това е мавър от Испания, днес по-малко расистката версия показва, че цветът му се дължи на саждите на комини, когато слиза по тях, за да остави подаръците.

ПОРТУГАЛИЯ

Португалия също има своеобразни коледни традиции. Например, казва се, че фигурата на бебето Исус във Витлеем се добавя към сцената на Рождество едва след „литургията на петела“ /Рождественската църковна служба – бел. ред./. Друга португалска коледна традиция е известна като Нощта на Консоада, вечеря, проведена в полунощ, след „литургията на петела“. По време на този празник, типичен за северната част на страната, е обичайно да се яде риба треска и да се остави място на масата за починали роднини. Друг начин да отдадем почит на онези, които вече не са там, е да напуснем масата и огънят да гори цяла нощ, за да стопли душите на тези, които вече не са сред нас.

ИСЛАНДИЯ

Много деца се чудят как Дядо Коледа може да достави толкова много подаръци без помощ. В Исландия това е малко по-лесно и тази задача се пада на общо 13 души. Известни като Yure Lads, всички те живеят семейно, в пещера в исландските гори и слизат един по един в града през 13-те дни преди Коледа. Тези малки същества са децата на гигантите Грила и Лепалуди. Грила има слабост да яде деца, които са били лоши, често докладвани от семейната котка. А децата, които са били добри, ще получат подаръци от нейните 13 деца. За целта, през нощите преди Коледа, те трябва да оставят най-хубавата си обувка на перваза на прозореца, където всяка вечер един от Yure Lads ще оставя малък подарък.

ФРАНЦИЯ

Коледа във Франция не може да се разбере без традиционните коледни пазари и най-известният десерт от онова време: Буш де Ноел. Традиционен десерт е и „Циганска ръка“, потопена в шоколад. Коледно дърво се изгаря в камината в навечерието на Коледа и се поръсва с вино, за да се подобри ароматът, който издава. В някои части на Франция е традиционно да се ядат 13 различни десерта по Коледа.

ЛАТИНСКА АМЕРИКА

За Латинска Америка, като до голяма степен християнски регион, Коледа е един от най-важните празници на годината. Празник, натоварен с голямо религиозно значение, където се почита поклонението на Дева Мария и Йосиф и раждането на Исус Христос. Въпреки факта, че коледните традиции, практикувани днес, водят началото си от испанските обичаи, дошли на американския континент чрез колонизацията, всяка страна в Латинска Америка добави своя щрих, за да породи уникални празненства..

АРЖЕНТИНА

В южната част на американския континент Коледа се празнува под слънцето, защото е през лятото. Като страна със силно европейско влияние, по-специално от Италия и Испания, аржентинците обикновено се срещат в навечерието на Коледа, за да се насладят на аржентинско барбекю, а след вечеря обикновено ядат панетоне, класически за празника италиански хляб. В полунощ те се събират в църквата за традиционната „полунощна литургия“.

За Нова година в някои градове като Буенос Айрес и Сиудад де Плата имат обичая да създават огромна сламена кукла, наречена „Стара година“, която се изгаря в края на дванадесетия камбанен звън.

БРАЗИЛИЯ

Като съседи на аржентинците, бразилците също се радват на лятното време по време на коледните тържества, поради което техните традиции за сезона също се въртят около дейности на открито и семеен живот. В продължение на 19 години в Рио де Жанейро се издига впечатляващото „дърво Натал да Лагоа“, коледно дърво с височина приблизително 85 метра, което е поставено в средата на лагуната Родриго де Фрейтас, което е осветено от милиони светлини и празникът е увенчан с фойерверки, които карат хиляди туристи да се съберат, за да се насладят на шоуто.

КОЛУМБИЯ

В Колумбия Коледа започва на 7 декември с честването на „деня на свещите“. Празник, който се провежда в навечерието на честването на Непорочното зачатие. Вярващите излизат по улиците със свещи, които запълват вратите на домовете и според традицията те служат за насочване на пътя на Девата. Колумбийците са известни и с "алумбрадос" – просветление. В Меделин се провежда Фестивал на светлините, където емблематичната пътека на Меделин е украсена с огромни структури, пълни със светлини. Друго от основните тържества в тази страна е „Новена де Агуиналдос“, празник, при който 9 дни преди Коледа семействата се събират, за да пеят коледни песни, да се молят и накрая да се насладят на вкусна вечеря.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама