Ще могат ли карантинираните да гласуват?

11:20, 06 дек 20 25 2570 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна. Това каза пред БНР Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна“, обясни Андреев.

Изборите може да бъдат отложени, ако пандемията не отшуми

По думите му избирателната активност предвид пандемичната ситуация не може да се прогнозира. „Избори по време на пандемия са предизвикателство. Необходими са мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване“, подчерта той.

Според него е необходимо увеличаване на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии.  Той припомни, че на 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама