Големите кавички на седмицата (7 - 11 декември)

13:00, 12 дек 20 / Големите кавички 25 3170 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (30 ноември - 4 декември)

Политическият анализатор и член на ГЕРБ Георги Харизанов потвърди, че се познава лично с депутата Делян Пеевски. "С Делян Пеевски сме се виждали само веднъж, за няколко минути. Запознахме се, разменихме няколко изречения и това беше". Запознанството било в офис от кръга фирми, близки до Делян Пеевски. Самият Харизанов бил там на бизнес среща, свързана с дейността на негова фирма. 

На въпрос какво е последвало от това запознанство за него, Харизанов отговори: "Започнах да тичам три пъти по-бързо и ми пораснаха криле"

"Oбщувaмe c прeмиeрa, нo нe cъм cи вoдил cтaтиcтикa кoлкo чecтo. Хoдил cъм мнoгoкрaтнo в кoмплeкca в Бoянa. Кoгaтo cъм c дeбeли дрeхи, ca мe прoвeрявaли, прeди дa влязa. Нe нocя дaмcкa чaнтa и нe знaм, дaли e лecнo дa ce прибeрaт тoлкoвa пaри в нeя. C прeмиeрa cмe oбcъждaли cнимкитe. Тoвa e кoмпрoмaт. Вcички знaeм кaкъв cтaндaрт пoддържa Бoйкo Бoриcoв и aз пo никaкъв нaчин нe мoгa дa гo cвържa c тeзи пaри. Миниcтър-прeдceдaтeлят нe ми e кaзвaл кoя e Мaтa Хaри, нo и нe cъм гo питaл, зaщoтo знaм къдe e грaницaтa нa личния живoт. Възмoжнo e тaзи жeнa дa имa и други кoмпрoмaти".

В Европа все още отекава скандалът, в който се забърка унгарският евродепутат Йожеф Сайер. Преди седмица той бе арестуван по време на "локдаун парти" в Брюксел – описано от местните медии като "оргия".  Сайер е сред основателите на управляващата в Унгария партия "Фидес". Той е известен с консервативните си и хомофобски позиции, изповядвани и от партията на Орбан. Известен е и с това, че е съавтор на текст в променената унгарска конституция, според която семейството е "съюз между мъж и жена".

Случаят у нас бе коментиран от депутатът от ГЕРБ Георги Марков, който е сред най-ярките поддръжници на Виктор Орбан.

"Сайер е от 2006 г. в ЕП и този човечец се зарази. От сутрин до вечер 14 години слуша за джендър идеология, за гей бракове, за хомосексуални, бисексуални, трисексуални, многосексуални, транссексуални. Ми той се зарази, то прихваща. Затова - в Брюксел евродепутатите по един мандат. Приятел ми каза, че вече в кафенето на Европарламента са се чифтосали по двама. Зарази се човекът от джендър идеологията".

"С какво почна сесията след изборите за Европарламента? Точно с Истанбулската конвенция. С какво завърши, бе, приятелче? Основното им лого на последното заседание беше македонско малцинство в България и отново джендър идеологията, гей браковете, пансексуалните и многосексуалните. На Сайер 14 години му се е надула главата и рекъл да опита", добави той.

Първите ваксини срещу Covid -19 вече са у нас. Първите имунизации вероятно ще започнат в началото на 2021 г., след разрешението на Европейската агенция за лекарствата. Темата за ваксините коментира проф. Коста Костов, който бе председател на Експертния медицински съвет, просъществувал за кратко през пролетта.

"Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват...В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана... Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор", посочи проф. Костов. 

„Ние не сме подготвени за превенция и контрол. Цялата епидемия показва, че всички политици в годините проспаха това време на подготовка. Една епидемия не се решава със санкции... Държавата няма достатъчно кадри за такава превенция. Ние, лекарите, даваме всичко от себе си. Но какво от това?! А какво даде държавата за нас? Само разрушение“, изтъкна той. 

На следващите избори всеки сам ще избира дали да пусне бюлетина в урната или за целта да използва машина. Тази нощ изтече срокът за обществената поръчка за 9600 машини за гласуване, които трябва да бъдат използвани по време на паралемтнарните избори в края на март догодина. Въпросите, които на този етап чакат отговор са колко са кандидатите, ще се купуват ли машини за гласуване или ще се наемат, къде ще се съхраняват и т.н. 

"Гласуването с машини може да представлява медицински риск. Това е една повърхност, която ще пипат стотици хора. Ако след като излезете от секцията, си пипнете носа, ще сте заразен". Така за пореден път математикът и шеф на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов се изказа срещу въвеждането на машинен вот на парламентарните избори.

Първите ваксини срещу Covid-19 се очакват в България в началото на 2021 г. Имунизацията ще започне няколко дни, след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата. В момента тече организацията по изготвяне на списъците с желаещи да се ваксинират сред първата група - медиците.

Aз самият, щом ми дойде ред, готов съм и пръв, обаче - щом ми дойде ред, се ваксинирам. Минават, включително и артистите, които са по театрите, и те. Станем ли готови за няколко дена с първата линия - защото тя трябва да върви едновременно - доктори, възрастни хора, полицаи, артистите на първа линия и от всички останали. Заставаме с колегите, ваксинирате ни, когато ни дойде ред. За да се спасим от такива приказки, които може да има“. Това обяви премиерът Бойко Борисов днес.

Извънредният труд, договарян между работодател и работник, се увеличава от 150 на 300 часа годишно, разписаха депутатите в новите текстове на Трудовия кодекс. По време на объждането на промените страстите в Народното събрание се нажешеиха, а управляващото мнозинство и опозицията си размениха остри реплики за това далиновите текстове защитават работниците или напротив - ощетяват ги. Сред застъпниците на измененията се открои председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви:

Тук пред вас съм като инженер, като човек, който е работил в производство. Аз ще ви кажа практическата част на това предложение. Точно това предложение защитава техните права. Точно това предложение защитава правата на работниците. Казахте, че няма винаги да сме депутати - вие ще отидете и ще седнете на бюрата си. Хора като мен ще отидат в производството“.

Тя подчерта, че в производството може да възникнат много форсмажорни обстоятелства, които да доведат до полагането на извънреден труд.По думите й в тези случаи работниците влизат в положение и искат да има извънреден труд, който им се заплаща.

За разлика от тук в залата, където пише „Съединението прави силата“ и всички сме орел, рак и щука, там, когато има форсмажорно обстоятелство, и работодатели, и работници са един екип. Там няма разделение, защото всички вземат заплата на базаа на изработената продукция, а не на написани разни пищовчета, които ми разнасяте...“, продължи Караянчева.

В парламента ГЕРБ и БСП спретнаха лют скандал за строителството на магистрали. От левицата предложиха промяна в изискванията, при които държавата възлага на собствените си дружества изпълнението на строителни обекти. БСП настояха Сметната палата да провери държавната фирма „Автомагистрали“, защото според тяхна справка в дружеството има само 9 пътни инженери и цели 20 счетоводители. Червените депутати обвиняват управляващите, че обекти се дават на близки до тях фирми.

„Държавният ресурс се усвоява така, както е решил министър-председателят от колата“, заяви Явор Божанков от БСП. „Работите като комунисти, но поне онези строяха качествено. Вие сте като комунисти, но от AliExpress“, коментира той, като намек за качеството на строителството.

„Трудно ми е да си представя как ще проработи на практика фигурата, която да разследва главния прокурор. Това ще бъде една доста сладка работа – седем години на най-висок пост. Прокурор, който ще се занимава с два, три, четири сигнала за целия си мандат най-вероятно. От друга страна, един прокурор не работи сам – тук принципът „сам войнът е войн“ не ми се струва приложим“. Така депутатът от БСП Крум Зарков коменитра идеята на управляващите за създаването на нова фигура в съдебната система - специален прокурор, който да разследва главния.

„Десетки години тук се обясняваше, че Конституцията не позволява прокурор, който да е извън рамката на методическото ръководство на всички прокурори, която стига до главния прокурор. Изведнъж, за няколко седмици започват да се създават фигури, които нямат нищо общо и висят някак си в системата“, изтъкна Зарков. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама