Социалдемократите печелят изборите в Румъния

19:38, 07 дек 20 / Свят 25 2332 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Опозиционната румънска Социалдемократическа партия (PSD) поведе на националните избори вчера, показват предварителните данни, но е малко вероятно да успее да сформира правителство. След загубата премиерът Лудовик Орбан подаде оставка, информира телевизия Диджи24, цитирана от БТА.

Президентът Клаус Йоханис, съюзник на либералите, който трябва да номинира министър-председателя, многократно е заявявал, че ще възложи на Людовик Орбан да формира дясноцентристко коалиционно правителство, за да овладее раздуващия се бюджетен дефицит и да възстанови доверието сред външните инвеститори. Самият Орбан заяви, че е победил в неделя вечерта, след като екзит половете показаха, че резултатът е твърде оспорван, за да бъде обявен. 

Румъния се готви за парламентарни избори в неделя

Паралелно преброяване от независимата платформа Code for Romania показа рано сутринта, че PSD е спечелила 29.7% от гласовете, а либералите - 25.57%, при около 96% преброени бюлетини. Преброяването не включва приблизително 265 000 гласа, подадени от румънската диаспора. Центристкият алианс USR-Plus, вероятно коалиционен партньор на либералите, спечели 15.5% от гласовете, пише агенция "Ройтерс", цитирана от "Дневник". 

Снимка: CanstockPhoto

По-малко партии в парламента

Очертава се в следващия парламент да има само пет партии, включително етническата унгарска UDMR и новия Алианс за обединение на румънците (AUR) - ултранационалистическа група. Частични официални резултати ще бъдат публикувани по-късно през деня. Преразпределението на парламентарните места ще промени окончателните проценти и ще благоприятства най-големите партии, но анализатори заявиха, че либералите и USR-Plus вероятно ще трябва да си сътрудничат и с друга група в парламента, за да спечелят мнозинство.

Ниска избирателна активност

Избирателната активност беше най-ниската от падането на комунизма през 1989 г., след десетилетия на апатия на избирателите заради неуспешните реформи, съчетани със страхове от заразяване с коронавирус в избирателните секции. Въпреки призивите на Йоханис и министър-председателя Людовик Орбан за масово гласуване, изборите бяха белязани от едва 32% избирателна активност – по-ниска от тази през 2016 г.

Именно голямата победа на социалдемократите преди четири години им позволи да формират правителство, което инициира радикални промени, свързани с атака към правосъдната система. Това доведе до масови протести в страната, а ЕС и САЩ отправиха предупреждения към Букурещ. Партията загуби властта, след като преди година не издържа на вота на недоверие. Въпреки, че лидерът ѝ Ливиу Драгня попадна за три години и половина в затвора заради корупция, PSD запази сериозната си мрежа от партийни организации, които активно се включиха в изборите. Новият лидер Марчел Чолаку се дистанцира от Драгня, а по време на кампанията той и съпартийците му атакуваха PNL основно във връзка със справянето им с пандемията в Румъния, припомня "Свободна Европа". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама