Идеята за независим прокурор преследва политическа цел

14:53, 07 дек 20 / Политика 25 1717 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Темата за независим прокурор, който да разследва главния, е преследване на политическа, не на юридическа цел. Най-важно е какво ще каже Венецианската комисия, коментира пред БНР бившият правосъден министър Зинаида Златанова. 

Прокурорът, разследващ главния, да е с мандат от 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет с обикновено мнозинство, предлагат управляващите в проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт.

ГЕРБ предлага специален прокурор да разследва главния

Според Златанова управляващите се опитват да решат този въпрос в рамките на сега действащата Конституция, а това е трудно. „Вносителите на идеята можеше да се възползват от решение на КС от тази година, което има дава широко поле на действие и по-гъвкаво“, допълни тя. 

„Имам притеснения от това, което се предлага. На първо място, това са изискванията, разписани за тази фигура - начина на назначение, дължината на мандата. Въпросът е не се ли създава втора фигура на главен прокурор, която да постави самият главен прокурор в позиция на притеснение. Така всъщност създаваме втори проблем. Другото ми притеснение е дали главният прокурор няма да бъде поставен в ситуация на неравнопоставеност пред закона спрямо другите граждани. Целим с тези промени главният прокурор да бъде поставен на едно равнище с останалите граждани по разследване по НПК за евентуално извършени от него престъпления. Той ще знае кой ще го разследва. Вие и аз не знаем“, каза още бившият правосъден министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама