ЕС няма да обсъжда разширяването до края на годината

15:33, 07 дек 20 / Свят 25 2058 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почти невъзможно е Първата междуправителствена конференция, с която започват преговорите на Северна Македония и Албания с Европейския съюз, да се състои тази година.

Това сочат не само източници източници на "Хоризонт" и "Евронюз" и държавните агенции БТА и МИА, но и програмите на предстоящите европейски срещи, на които трябва да се одобрят преговорните рамки.

Разширяването не е в дневния ред на днешната среща на външните министри. Вече не е част и от програмата на съвета на министрите за европейски въпроси - на утрешното заседание (8 декември) се възлагаха надежди за постигане на решение, след като на предишно на 17 ноември България наложи вето на преговорите заради несъгласие с рамката за Северна Македония. Не е и в натоварения график на Европейския съвет, за който лидерите се събират в четвъртък и петък, предаде „Дневник“.

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Северна Македония

След 11 декември няма други подобни срещи до края на годината. За да има промяна, обсъждане на разширяването трябва да влезе извънредно в дневния ред на някое заседание или да бъде насрочена извънредна среща в следващите дни. Македонското издание "Нова" твърди, че очакванията в тази ситуация са германският канцлер Ангела Меркел да опита да окаже натиск върху българския си колега Бойко Борисов на срещата в четвъртък и петък и че договореностите на Берлин и Лисабон (следващия ротационен председател) са, ако бъде издействано решение за конференцията до края на декември, Португалия да приеме да ѝ е домакин.

Решението засегна и Албания отчасти заради усилията на редица европейски държави двете да вървят в пакет. Източникът на БТА пише, че нито се очаква пробив около спора, нито се предвижда разделянето на Скопие и Тирана в преговорния процес и датите за първите междуправителствени конференции трябва да се обявят едновременно, когато има единодушие.

Между България и Северна Македония вече има и ... балкански сексизъм

България има претенции към преговорната рамка със Северна Македония и иска в нея да се запишат двустранни въпроси. Срещу тази позиция е Германия, чрез коментарите си към нея са се присъединявали в различни моменти други европейски държави, както и САЩ. Блокадата би била удар по усилията на Берлин конференцията да се насрочи по време на германското европредседателство, защото то изтича в края на този месец.

Германия "не успя да убеди България," съобщава "Евронюз". Въпросът с Албания е по-сложен. От една страна, Тирана, чието начало на преговори се подкрепя от София, е зависима от преодоляването на българското вето за Скопие. От друга, някои западни държави, както припомня и базираната в Брюксел медия, искат страната първо да има работещ Конституционен съд и да се откаже от спорен закон срещу клеветата, който институции като Съвета на Европа смятат за удар срещу свободата на словото, и от действащ Конституционен съд, който в момента не работи.

Скопие назначи бивш премиер за преговори със София

Албанската редакция на медията твърди, че нейни източници свързват отлагането с пандемията, и уточнява, че ако посланиците в ЕС не намерят неочаквано решение, Европейският съвет може да включи въпроса за разширяването в заключенията си, но той ще остане за португалското европредседателство догодина, в чиято вече обявена програма разширяването не е сред приоритетите.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама