90% от децата посочват родителите си като главен пример за доброта

21:00, 08 дек 20 / Любопитно 25 2058 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

90% от децата у нас споделят, че родителите им ги вдъхновяват да бъдат добри. След това се нареждат баба и дядо (50%), учителите (38%) и приятелите (36%). Добрите постъпки, които виждат в семейството, училището, сред приятелите или героите от малкия екран определено оказват влияние и ги мотивират да бъдат по-мили. Това показва официално проучване измежду 200 българчета на възраст между 6 и 12 г. 

Резултатите сочат, че основните асоциации на децата с думата „доброта“ са свързани с оказване на помощ на нуждаещ се (49%). Проучването посочва, че едно дете извършва около 11 вида добри дела.

Най-силно застъпени са: покана към приятели за рожден ден (86%); играенето на игри с други деца (82%); оказване на помощ при нараняване (73%). Позитивен факт е че значителна част от подрастващите консистентно дават прегръдки, споделят лакомства, вещи и помагат с домакинските задължения. Децата отбелязват, че средният брой добрини, които правят в рамките на един ден е 3.

Проучването е проведено от агенция BluePoint, като целта е данните да покажат най-важните начини, по които може да се възпита доброта у следващото поколение. Изследването е с тема „Нагласи и възприятие за доброта сред децата“ и е част от инициативата на Cartoon Network  „Имаш силата – бъди приятел“. Вече 6 години кампанията популяризира извършването на добрини и милосърдието сред децата. Партньори на инициативата тази година са Фондация „Асоциация Анимус”, психологът Виниций Петров, детската медия Bebok.eu  , обществото за психология и психотерапия hOUR SPACE и агенцията за проучвания BluePoint.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама