ЕС и Великобритания се договориха за Споразумението за оттегляне

16:40, 08 дек 20 / Свят 25 2055 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха принципно споразумение за прилагането на Споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия.

Тази сделка, която е отделна от търговските преговори, ще гарантира, че Споразумението за оттегляне ще заработи напълно от 1-ви януари догодина, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

В резултат на постигнатото днес споразумение Великобритания заяви, че ще отмени три клаузи в проектите на национално законодателство за вътрешния пазар, които нарушават Споразумението за оттегляне, след като сключи сделка с Европейския съюз за управлението на границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Споразумението премахва основната спорна точка между Великобритания и ЕС, като Брюксел предупреждаваше многократно, че няма да бъде възможна по-широка търговска сделка, ако Лондон премине към изпълнение на заплахите си да отмени договора за излизане (Брекзит договора от януари тази година).

Сега Великобритания ще оттегли клаузи 44, 45 и 47 от законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство и няма да въвежда подобни разпоредби в предстоящия законопроект за данъчно облагане, заяви правителството. Тези клаузи биха нарушили международното право и бяха предмет на силен спор с Брюксел.

Междувременно ЕС и Обединеното кралство продължават да преговарят за търговското споразумение след Брекзит, пише БНР.

Преговорите за Брекзит бяха подновени в Лондон

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама