Колкото повече пари си инвестирал, толкова по-голяма втора пенсия ще получиш

08:50, 09 дек 20 25 1846 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В момента сме на половината от пътя, в който моделът с втората пенсия ще сработи напълно. Хората, които от 2021 г. ще започнат да се пенсионират и от първия, и от втория стълб, всъщност имат 40 години осигуряване в първия стълб и 20 години осигуряване във втория. Не е много коректно да искаме от втория стълб да даде такъв резултат като първия, коментира пред bTV Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Според него истинското сравнение ще стане, когато хората са направили осигуряване и в първия, и във втория стълб по 40 години.

Три варианта за втората пенсия: Парите ще се изплащат пожизнено, разсрочено или накуп

„Моделът е много логичен и прост – колкото повече пари си инвестирал, толкова по-голяма пенсия ще получиш. От тази гледна точка ще има много голяма разлика от пенсиите, които хората ще получат от втория стълб. Ако си се осигурявал над 15 години на средна и над средна заплата, разчетите показват, че ще получиш над 100 – 170 лева втора пенсия. Ако обаче малко години си се осигурявал и имаш малко пари в универсалния фонд, няма как да получиш голяма пенсия, защото приносът е по-малък“, обясни още Нейков.

"За да се пенсионираш по първия стълб, трябва да изпълниш две условия – възраст и стаж, докато за втория стълб, за да получиш пенсия ти трябва само възраст", припомни той.

„Моят съвет е хората да не вземат емоционално решение дали да прехвърлят парите си от втория стълб в НОИ“, отбеляза експертът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама