ВМА с нова апаратура от „Българската Коледа”

10:05, 09 дек 20 25 1980 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini
Снимка: ВМА
Снимка: ВМА

Военномедиицнска академия (ВМА) получи нова апаратура – дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа 2019-2020", която ще бъде използвана при високообемни хирургични интервенции в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. 

Пулсоксиметърът  Masimo е с вграден софтуер за неинвазивно проследяване на индекса на променливост на оросяването и модул за неинвазивен мониторинг на кръвно налягане при деца и възрастни, съобщиха от ВМА.

Снимка: ВМА

"Благодаря на организаторите на „Българската Коледа” за този жест. Нашата клиника е специализирана в т.нар. тежка хирургия не само при възрастни пациенти, но имаме и много случаи с деца. А използването на този изключително модерен апарат при операции с голяма кръвозагуба ще даде допълнителни възможности за реакция на екипа в критични ситуации", коментира проф. Никола Владов, ръководител на клиниката.

Снимка: ВМА

Специализираните софтуер и хардуер на апарата дават възможност за неинвазивно и непрекъснато отчитане в реално време нивото на хемоглобина в кръвта, индекс на променливост на оросяването, сатурацията, пулса и нивото на оросяване, посредством сензор, поставен на пръста на пациента, както и неинвазивно мониториране на кръвно налягане.

Проф. Владов подчерта, че неинвазивното измерване на общия хемоглобин е важно технологично постижение, което дава възможност на клиницистите неинвазивно и непрекъснато да мониторират хемоглобина на пациентадори и по време на операция, да взимат по-бързи и по-добри клинични решения, да повишат безопасността на пациента.

Снимка: ВМА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама